Trend pasaran dalam industri perkhidmatan

Industri perkhidmatan umumnya dipercayai memerlukan hubungan orang ke orang dalam penghantaran, kadang-kadang, produk tidak ketara. Industri perkhidmatan merangkumi segalanya dari perundingan perniagaan hingga penjagaan kesihatan hingga pendidikan. Trend pasaran dalam industri perkhidmatan dipengaruhi terutamanya oleh penggunaan teknologi untuk menyederhanakan operasi, menyediakan sumber daya kepada staf, dan, dalam beberapa kes, untuk menggantikan kebutuhan staf.

Fungsi

Ekonomi pasaran melibatkan pertukaran barang atau perkhidmatan dan maklumat. Industri perkhidmatan difokuskan pada pertukaran perkhidmatan antara syarikat dan pengguna pengguna akhir mereka. Pasaran diatur oleh penawaran dan permintaan. Semakin lama, pengguna memerlukan tahap perkhidmatan yang lebih tinggi dan lebih tinggi dan akses maklumat yang lebih mudah. Tidak seperti industri pembuatan, pemasar perkhidmatan berhadapan dengan keperluan untuk memberikan nilai kepada pengguna berdasarkan intangibles yang sukar untuk diukur dan disampaikan.

Sejarah

Menurut Jabatan Perdagangan AS, pada separuh terakhir abad ke-20, sektor perkhidmatan menjadi bahagian ekonomi AS yang terbesar dan berkembang pesat. Selama separuh pertama abad ini, sektor perkhidmatan mewakili sekitar 60 peratus ekonomi, tetapi pada akhir abad ke-20, ia mewakili sekitar 80 peratus. Ini merupakan pergeseran yang signifikan dan peralihan yang berterusan dari ekonomi agraria (pertanian) ke pembuatan, dan, akhirnya, ke ekonomi perkhidmatan yang kita lihat hari ini.

Kesan terhadap Pekerjaan

Perpindahan dari pengeluaran ke pengeluaran yang berkaitan dengan perkhidmatan telah memberi kesan yang signifikan terhadap pekerjaan di AS Menurut Dixie Sommers, dengan Biro Statistik Tenaga Kerja AS, empat tren akan terlihat hingga tahun 2014: pertumbuhan tenaga buruh yang lebih lambat, populasi yang menua, peralihan pekerjaan dari pembuatan ke industri yang berkaitan dengan perkhidmatan dan pertumbuhan produktiviti pekerja yang kuat. Dia meramalkan ekonomi akan menghasilkan 19 juta pekerjaan baru, selain 34 juta peluang pekerjaan yang akan dihasilkan dari pengunduran diri dan pergantian.

Cabaran

Industri perkhidmatan menghadapi cabaran yang berbeza daripada pengeluar. Yang utama ialah kenyataan bahawa proses penyampaian produk jauh lebih kompleks daripada ketika menyampaikan produk. Dengan produk ketara, konsistensi dapat dijaga dengan lebih mudah dan kualiti dapat dipantau dan dipengaruhi. Dalam industri perkhidmatan, jumlah orang atau titik sentuh yang terlibat dalam proses penyampaian dan ketidakkonsistenan dalam tingkah laku dan tindakan manusia menjadikan kualiti dan ketekalan jenama menjadi cabaran yang berterusan, kata Lin Grensing-Pophal, pengarang "Pemasaran Dengan Akhir di Pikiran."

Masa depan

Ironinya, menurut laporan tahun 2010 dari Global Industry Analysts Inc., industri perkhidmatan dipengaruhi oleh mesin dan akan terus terjejas. Mesin masih penting. Walaupun dalam ekonomi perkhidmatan di mana orang semakin penting, inovasi dalam teknologi bermaksud mesin mempunyai kemampuan untuk membantu dan kadang-kadang menggantikan orang. Laporan itu meramalkan bahawa "robot perkhidmatan" akan menjadi semakin umum dalam pengaturan yang luas seperti di rumah hingga hospital dan industri pertahanan.