Bagaimana Pembungkusan Mempengaruhi Pengguna?

Pembungkusan adalah bahagian penting dalam rancangan pemasaran untuk perniagaan yang membuat atau menjual produk. Pakej produk boleh menjadi titik penjualan bagi banyak pengguna dengan memberikan rasa kualiti dan juga mencerminkan imej jenama produk. Adalah penting dalam penjualan runcit, di mana reka bentuk pembungkusan yang tepat dapat menarik perhatian pengguna dan menjadikan produk itu menonjol di sebelah rak produk pesaing.

Tingkah laku pengguna

Warna dan reka bentuk dalam pembungkusan dapat memberi kesan yang nyata pada tingkah laku membeli-belah, tulis Consumer Reports.org. Warna sering digunakan dalam kemasan untuk menarik perhatian, tetapi warna juga harus diambil dalam konteks tujuan pemasaran produk. Contohnya, pembungkusan bijirin kanak-kanak mempunyai banyak warna terang yang menarik mata mereka; Bijirin yang berfokus pada kesihatan akan mempunyai lebih banyak putih dan pastel untuk memproyeksikan imej yang lebih lembut dan lebih dewasa. Jenama dengan corak warna yang kuat harus memasukkannya ke dalam reka bentuk pembungkusan.

Pembungkusan berjenama

Pelanggan akan mengaitkan imej jenama dengan bagaimana produknya dikemas. Produk teknologi sering terdapat dalam pembungkusan yang anggun dan unik untuk memperkukuhkan imej inovasi yang ingin diproyeksikan oleh jenama syarikat. Minuman mungkin mempunyai reka bentuk botol yang unik dan kemasan untuk produk makanan boleh mempunyai reka bentuk yang menjadikannya lebih mudah untuk dimakan. Imej jenama yang dipromosikan oleh pembungkusan produk harus membezakannya daripada pesaing, yang sukar apabila produk serupa.

Corak Warna

Jenis produk yang serupa selalunya akan menggunakan warna dan reka bentuk pembungkusan yang serupa. Hitam, perak dan emas sering digunakan untuk produk mewah. Putih adalah warna yang popular untuk produk pembersih pembungkusan, dan lavender dapat mewujudkan perasaan spiritualisme untuk menarik pembeli produk baru. Jenama yang bertujuan untuk menghadirkan penampilan yang garang akan sering memasangkan warna-warna cerah dengan warna hitam, yang juga menunjukkan penampilan tenaga dan kecanggihan, menurut laman web Design Force.

Pembungkusan selamat

Pembungkusan boleh mempengaruhi pengalaman pengguna dengan menjaga keselamatan produk. Pembungkusan yang kukuh dan selamat dapat mengelakkan produk pecah semasa penghantaran, yang bukan hanya akan membantu mencegah pengembalian yang mahal, tetapi juga meningkatkan persepsi kualiti di mata pelanggan anda. Syarikat dengan produk yang mensasarkan pasaran yang peka terhadap alam sekitar akan ingin mempertimbangkan kemampanan dalam pembungkusan. Menggunakan reka bentuk kreatif bersama bahan kitar semula dan biodegradasi dalam pembungkusan produk akan menguatkan perasaan baik pengguna mengenai produk tersebut. Namun, ini harus menjadi usaha yang sahih, kerana kemasan produk yang buruk dapat menimbulkan rasa tidak percaya pada pengguna kerana "dicuci hijau".