Cara Membuat Semanggi di Photoshop

Adobe Photoshop adalah program penyuntingan gambar yang mengkhususkan diri dalam meningkatkan dan memanipulasi foto, tetapi juga dapat digunakan untuk membuat gambar baru dari awal. Ini berguna dalam persekitaran perniagaan kerana ia membolehkan anda membuat kad perniagaan dan iklan anda sendiri. Photoshop sudah memiliki bentuk semanggi generik yang tersedia, tetapi anda boleh membuatnya sendiri dengan menelusuri gambar yang ada dengan alat Pen atau dengan menggabungkan bentuk yang telah ditetapkan.

Pratetap Bentuk

Salah satu kaedah termudah untuk membuat semanggi di Photoshop adalah dengan menggunakan pratetap bentuk. Anda melakukannya dengan mengklik pada alat "Rectangle" dan memilih alat "Custom Shape" dari menu pop-up. Alat ini mempunyai senarai bentuk pratetap, salah satunya menyerupai semanggi. Semanggi tersebut disenaraikan di bahagian "Alam" dan dilabel "Shamrock." Memilih bentuk dari senarai akan membolehkan anda membuat semanggi dengan menyeret kursor tetikus ke atas kanvas. Anda kemudian boleh mengubah warna dan ukuran, menggunakan alat "Warna" dan "Ubah Saiz" Photoshop.

Alat Pen

Cara yang lebih memakan masa untuk membuat semanggi di Photoshop adalah dengan menariknya secara fizikal. Alat "Pena" sesuai untuk tugas ini kerana memberi anda lebih banyak kawalan terhadap lekukan bentuk. Untuk hasil terbaik, jejak foto atau gambar semanggi yang ada, tetapi pastikan gambar yang anda gunakan tidak dilindungi hak cipta. Gunakan alat "Pen" untuk membuat garis di tepi luar gambar semanggi. Untuk sudut bulat, tahan butang tetikus untuk membuat titik penambat dan kemudian seret pemegang Bezier ke kedudukan yang betul. Gunakan alat "Paint Bucket" untuk mengisi bentuk dengan warna yang anda pilih. Untuk membuat bayangan, gunakan alat "Berus" dalam pelbagai warna hijau. Untuk menghapus gambar semanggi asli, pilih pada tab Lapisan dan klik "Hapus Lapisan."Ini meninggalkan anda dengan semanggi yang baru dibuat.

Alat Bentuk Custom

Sekiranya anda ingin semanggi anda mempunyai daun berbentuk hati yang sempurna, anda boleh menggunakan alat "Custom Shape" Photoshop. Ini memberi anda kebebasan untuk membuat semanggi tiga atau empat daun. Akses alat Custom Shape dengan mengklik pada alat "Rectangle" dan menahan butang tetikus. Senarai bentuk pratetap tersedia di bawah bahagian Bentuk menu yang muncul apabila anda mengklik "Bentuk Kustom." Bentuk jantung dilabel "Heart Card" dan ia muncul di bahagian atas skrin pemilih bentuk khusus. Sebaik sahaja anda memilih bentuk jantung, anda boleh menyalinnya beberapa kali dengan menekan "Ctrl-J" pada papan kekunci anda. Tekan "Ctrl-T" untuk mengubah bentuk, dan tahan kursor tetikus di tepi kotak pembatas setiap bentuk untuk memutar gambar jantung untuk membentuk semanggi.Untuk menambahkan sentuhan terakhir, lukiskan batang semanggi dengan membuat bentuk melengkung dengan alat Berus.

Alat Berus

Alat "Berus" membolehkan anda menarik semanggi dari awal tetapi memerlukan penguasaan tetikus atau tablet pen untuk hasil terbaik. Lukis garis besar asas semanggi menggunakan alat Berus terlebih dahulu, kemudian tambahkan warna dan bayangan di atasnya menggunakan lapisan yang berasingan. Tingkatkan ketebalan alat Berus menggunakan kekunci "[" dan "]" untuk penampilan seperti kartun. Gunakan kesan "Brush Stroke" atau "Sketch" dari Galeri Penapis untuk meningkatkan penampilan semanggi anda dan menjadikannya lebih bergaya. Kesan seperti "Drop Shadow" atau "Bevel and Emboss" yang diakses dari menu Layer Styles juga dapat menambahkan tampilan tiga dimensi pada semanggi anda.