Definisi Pampasan Berdasarkan Saham

Pampasan berdasarkan saham memberikan hak pemilikan ekuiti pekerja syarikat. Objektif pampasan saham adalah untuk menyelaraskan kepentingan pekerja, pengurusan dan pemegang saham. Alasannya adalah bahawa jika mereka semua mempunyai kepentingan dalam nilai saham syarikat, mereka mungkin berusaha lebih keras untuk mendorong penjualan, keuntungan dan metrik kewangan lain yang dicari oleh para pelabur dan penganalisis penyelidikan dalam saham.

Jenis-Jenis

Dua jenis pampasan berdasarkan saham biasa adalah pilihan saham dan stok terhad. Opsyen saham memberi pemegang hak untuk menukar opsyen saham pada harga mogok yang telah ditentukan sebelum tarikh tamat yang ditentukan. Selalunya terdapat tempoh hak letak hak, yang biasanya menentukan kapan dan dalam jumlah berapa pekerja boleh melaksanakan pilihan mereka. Syarikat boleh menjual atau memberikan stok terhad kepada pekerja, yang hanya dapat menjual saham tersebut setelah memenuhi syarat tertentu, seperti tempoh peletakan hak atau tujuan prestasi tertentu.

Gunakan

Pampasan berdasarkan saham adalah perkara biasa di kedua-dua syarikat permulaan dan syarikat yang ditubuhkan. Permulaan cenderung menggunakan pilihan, sementara syarikat yang lebih besar dapat menggunakan pilihan, stok terhad dan kaedah berdasarkan saham lain. Syarikat menggunakan kaedah pampasan ini untuk mengekalkan bakat dan memberi penghargaan kepada prestasi yang unggul. Skim pampasan berdasarkan saham mesti mengambil kira undang-undang yang berlaku, seperti pendaftaran sekuriti dan syarat pengungkapan peraturan. Eksekutif pengurusan kanan dan orang dalam lain mesti mendedahkan urus niaga sekuriti kepada agensi pengawalseliaan yang sesuai, dan mereka biasanya dapat memperdagangkan saham mereka hanya dalam jangka masa yang sempit pada setiap suku tahun.

Kelebihan

Pampasan berdasarkan saham membolehkan pengurusan dan pekerja berkongsi dalam pertumbuhan harga saham syarikat. Firma undang-undang Goodwin Procter mencadangkan bahawa jika disusun dengan betul, skema pampasan ini dapat menyelaraskan kepentingan pemegang saham dan pekerja tanpa mempengaruhi simpanan tunai syarikat. Permulaan menggunakan pilihan saham untuk menjimatkan wang tunai dan berkongsi risiko dengan pekerja utama. Sebilangan pekerja ini mungkin termasuk eksekutif berpengalaman yang datang bekerja untuk syarikat permulaan dengan gaji tunai yang jauh lebih rendah, mengharapkan dan berharap dapat masuk kemudian apabila harga saham meningkat. Stok terhad kurang mencairkan daripada pilihan, sambil memberi peluang yang sama untuk penilaian saham.

Kekurangan

Opsyen saham biasanya mempunyai risiko penurunan pekerja yang sangat sedikit. Walau bagaimanapun, pilihan dan pampasan berdasarkan saham lain boleh mendorong tingkah laku mengambil risiko untuk mempengaruhi harga saham, yang boleh membawa kesan buruk jangka panjang bagi pemegang saham. Rasional prestasi untuk pilihan tidak ada jika pilihan berada di bawah air, yang bermaksud harga mogok berada di atas harga pasaran saham. Buku berjudul "Fakta Keras, Kebenaran Separuh Bahaya, dan Kepincangan Total: Keuntungan dari Pengurusan Berasaskan Bukti" memetik kajian penyelidikan untuk menunjukkan bahawa pemilikan ekuiti tidak mempunyai kesan yang konsisten terhadap prestasi kewangan.