Bagaimana Saya Menjual Topi Buatan Sendiri di Web?

Menjual topi buatan sendiri di web memerlukan masa dan dedikasi untuk membina pangkalan pelanggan yang setia. Anda mempunyai banyak pilihan, seperti membina laman web, membuka kedai web di laman web e-dagang atau mengambil bahagian dalam pemasaran media sosial. Pasar untuk topi dan barang kraf buatan sendiri yang lain sangat luas. Lakukan penyelidikan pasaran sebelum membuat kehadiran dalam talian untuk menjimatkan masa dan wang dalam jangka masa panjang. Penyelidikan ini membolehkan anda mencari kumpulan tertentu yang berminat dengan topi anda sehingga anda dapat meluangkan masa anda untuk memasarkan terus kepada mereka.

1

Tentukan pasaran sasaran anda sebelum menjual topi buatan sendiri dalam talian. Memahami pasaran anda membolehkan anda beriklan di tempat yang paling mungkin mereka kunjungi. Sekiranya anda membuat topi jenis tertentu seperti topi, topi derby, topi kostum, topi kasual atau topi majlis khas, anda sudah mengetahui pasaran sasaran anda. Lawati laman web e-dagang dalam talian, forum dalam talian yang berkaitan dengan topi atau kraf buatan sendiri dan lakukan carian Internet untuk menentukan ukuran pasaran sasaran anda, tahap persaingan di dalam pasaran dan untuk mendapatkan idea umum di mana orang mencari jenis topi yang anda buat.

2

Bina laman web untuk menarik pelanggan dalam talian. Sertakan gambar topi, penerangan ringkas mengenai setiap topi, harga, maklumat penghantaran dan polisi balik. Cari syarikat hosting web yang bereputasi baik yang dapat membantu anda dalam membeli alamat web (URL) dan membuka akaun pedagang sehingga anda dapat menerima pembayaran secara dalam talian dan menyediakan alat-alat pembuatan laman web. Untuk mencari syarikat hosting web yang mempunyai reputasi baik, baca artikel di majalah pemasaran, testimoni pelanggan di laman web host web, komen yang tersisa di forum web-hosting atau kunjungi laman web Better Business Bureau untuk melihat apakah ada aduan terhadap perusahaan tertentu di tahun lalu.

3

Buka kedai web e-dagang melalui laman web perdagangan seperti Ebay atau Etsy jika anda tidak mahu membina laman web. Kedai e-dagang menyediakan ruang web, URL, akaun pedagang, alat membina kedai web dan nasihat pemasaran. Kedai web menjadikannya lebih mudah untuk membina kehadiran web, kerana orang sudah mengunjungi laman web ini untuk mencari barang dagangan. Perbezaan utama antara membina laman web dan membuka kedai web adalah jumlah masa yang diperlukan untuk diperhatikan dalam talian. Semasa mencari laman web e-dagang, pastikan laman web memenuhi kumpulan pasaran sasaran anda.

Sebagai contoh, Etsy melayani mereka yang berminat untuk membeli barang-barang kraf buatan sendiri, sementara Ebay menjual hampir semua barang. Pastikan laman web yang anda pilih mempunyai tahap persaingan yang tepat. Sekiranya anda melihat kehilangan kedai web yang menjual jenis topi yang anda buat, cari laman e-dagang dengan persaingan yang kurang. Sebaliknya, jika terdapat sedikit (30 atau kurang) kedai web yang menjual topi, kemungkinan pasaran sasaran anda tidak berbelanja di laman web tersebut.

4

Buat laman peminat perniagaan di kedai media sosial untuk menarik calon pelanggan ke laman web atau kedai web anda. Hantarkan gambar topi anda, hantarkan artikel menarik dan bermaklumat mengenai penjagaan dan penyelenggaraan topi, petua fesyen atau fakta dan perkara yang menghiburkan. Buat orang teruja dengan topi anda dengan menawarkan kupon, peraduan (misalnya, pertandingan foto topi bodoh), kemas kini produk dan maklumat lain. Sasarkan pasaran anda dengan meletakkan iklan di media sosial. Pasarkan ke kumpulan sasaran anda berdasarkan jantina, umur dan lokasi dengan memasukkan kata kunci tertentu. Sertakan pautan ke laman web atau kedai web di halaman peminat anda supaya pelanggan dapat melihat lebih banyak topi dan membuat pembelian.

5

Sertailah forum web yang dikhaskan untuk topi, fesyen, trend fesyen atau forum lain yang kemungkinan besar dikunjungi oleh sasaran anda. Semasa mendaftar untuk mengambil bahagian dalam forum ini, tambahkan URL laman web atau kedai web anda di kotak biografi supaya bakal pelanggan dapat menemui anda dalam talian. Menyiarkan komen bermaklumat di forum-forum ini. Jangan cuba mengiklankan topi anda kerana pentadbir forum akan menghapus nada penjualan yang jelas.