Apa itu Tagline Perniagaan?

Perniagaan yang kekal dalam perniagaan sering menggunakan tagline. Ungkapan tunggal ini sering membuat atau merosakkan syarikat dengan bercakap atau mengasingkan bakal pelanggannya. Tagline kadang-kadang dikembangkan oleh penyusun iklan profesional dan kadang-kadang menjadi idea pengusaha memulakan perniagaan. Sekiranya anda belum mempunyai slogan untuk perniagaan anda, anda harus mendapatkannya selagi anda masih boleh.

Kepentingan

Tagline adalah istilah pemasaran yang digunakan untuk menggambarkan perniagaan anda dalam istilah penting. Ini adalah pernyataan ringkas mengenai syarikat anda yang sering menyertakan nama perniagaan anda pada bahan pemasaran. Tagline syarikat anda harus menggambarkan apa yang anda lakukan dan bagaimana anda berbeza dengan syarikat lain dalam industri anda. Tagline anda juga dapat menunjukkan beberapa ciri khas syarikat anda.

Manfaat

Manfaat slogan adalah pendek dan boleh digunakan di pelbagai media. Slogan sesuai dengan kad nama dan dalam iklan televisyen pendek. Slogan syarikat anda membolehkan anda mengiklankan perniagaan anda tanpa mengeluarkan wang untuk salinan iklan yang panjang. Ini membina jenama untuk anda dan perniagaan anda. Oleh kerana tagline pendek, tagline yang tidak dapat dilupakan dapat menimbulkan emosi tertentu pada pelanggan semasa atau berpotensi yang akan selalu mereka kaitkan dengan anda.

Kekurangan

Tagline yang buruk bukan sahaja tidak membantu, ia juga boleh menyakitkan hati anda. Sekiranya bakal pelanggan anda keliru dengan slogan yang tidak jelas atau tidak terperinci, mereka boleh pergi ke tempat lain untuk keperluan mereka daripada berniaga dengan syarikat anda. Tagline juga mungkin tidak mencerminkan semua yang anda lakukan sekiranya anda telah bercabang dan menjadi syarikat yang menjalankan perniagaan di pelbagai industri. Syarikat-syarikat yang menjadi konglomerat dapat menemukan garis tanda sempit atau fokus terlalu membatasi, sehingga mengambil dari sifat deskriptif suatu slogan.

Pertimbangan

Semasa merancang garis panduan, sangat berguna untuk berunding dengan penyusun iklan profesional. Seorang penyalin bekerja dalam pengiklanan, pengembangan penjualan dan pemasaran bahan secara profesional. Walaupun anda memahami produk dan syarikat anda, penyalin mungkin lebih baik dengan perkataan bertulis daripada anda, yang memungkinkan anda untuk menyatakan sifat syarikat anda dengan cara ringkas yang anda tidak dapat.