Langkah-langkah untuk Melaksanakan Program Baru di Tempat Kerja

Anda mungkin menyangka hari pengasuhan anda sudah berakhir, tetapi memulakan program baru memerlukan pemeriksaan berterusan selama fasa awal pelaksanaan. Sebilangan pekerja mungkin tidak memahami tujuan program dan bagaimana kaitannya dengan pekerjaan mereka, atau kesalahan mungkin memerlukan perhatian segera. Perancangan dengan teliti dapat membantu anda menghindari masalah pelaksanaan yang biasa.

Kami Di

Sekiranya pemimpin dan pengurus syarikat tidak memahami program baru, mereka tidak akan dapat menerangkannya kepada pekerja mereka. Jadualkan pertemuan dengan pengurus untuk membincangkan spesifik program dan bagaimana ia akan memberi manfaat kepada pasukan mereka. Sekiranya anda memerlukan maklumat atau bantuan dari jabatan lain untuk melaksanakan program, koordinasi jadual pelaksanaan dengan mereka. Sebilangan pengurus mungkin tidak begitu berminat dengan program ini pada awalnya. Sekiranya anda melihat ada pertengkaran atau keengganan, beri tahu anda untuk pergi ke pejabat mereka untuk berbual satu lawan satu. Perbincangan mesra dapat membantu mengatasi masalah mereka dan memastikan kerjasama mereka.

Kongsi Berita

Kembangkan rancangan komunikasi untuk memberitahu semua orang mengenai program ini. Tekankan perincian program, tarikh mula, faedah dan jadual latihan. Gunakan pelbagai kaedah untuk berkongsi berita, termasuk perjumpaan pekerja, artikel mengenai Intranet syarikat atau buletin dalaman, pemberitahuan di papan buletin dan e-mel. Komunikasi harus berterusan untuk memastikan penyertaan. Selama beberapa bulan pertama program, atasi persoalan umum yang timbul dan kongsi cerita mengenai cara pekerja berjaya menggunakan program ini.

Berjumpa dan Bermotivasi

Fokus pada cara program ini memberi manfaat kepada pekerja semasa pertemuan anda, sama ada secara profesional atau peribadi. Sebagai contoh, program ini dapat membantu mereka menerima kelulusan pesanan pembelian lebih cepat atau menawarkan pemeriksaan kesihatan percuma. Fikirkan soalan yang mungkin ada pada pekerja dan sediakan jawapan anda terlebih dahulu. Sekiranya anda tidak dapat menjawab soalan, pekerja mungkin mempersoalkan nilai program. Gunakan alat bantu visual dan contoh kehidupan sebenar semasa perjumpaan untuk membantu pekerja memahami bagaimana program ini berfungsi dan mengapa mereka harus turut serta. Sekiranya latihan diperlukan, jadilah beberapa sesi latihan untuk menampung pekerja yang bekerja kemudian beralih atau yang tidak tersedia semasa sesi pertama.

Maklum balas

Sekiranya boleh, cuba uji coba program dengan beberapa jabatan atau pekerja. Selesaikan masalah sebelum dilancarkan. Setelah program ini disiarkan, jangan anggap ia berjaya kerana anda belum pernah mendengar sebarang keluhan. Tanya pengurus dan majikan mengenai pengalaman mereka dengan program ini. Tekankan bahawa anda ingin mendengar pengalaman positif dan negatif. Gunakan komen untuk membuat penyesuaian. Nilaikan statistik penggunaan juga, kerana angka tersebut akan memberi anda idea yang baik sekiranya anda perlu meningkatkan aktiviti promosi anda. Balas masalah dengan segera dan beri tahu pekerja bahawa anda telah mendengar masalah mereka dan membuat perubahan yang akan meningkatkan prosesnya.