Mengenai Penilaian Jenama

Penilaian jenama tidak dapat disangkal lagi penting bagi syarikat besar yang mampu mengeluarkan wang untuk meneliti jenama mereka, tetapi perniagaan kecil pun dapat memanfaatkan prosesnya. Melakukan penilaian jenama memberikan gambaran objektif mengenai nilai jenama anda dan memberi anda gambaran tentang nilai jenama anda. Ini juga membolehkan anda mengenal pasti masalah yang mungkin timbul dengan jenama anda.

Tujuan

Hasrat adalah salah satu kunci untuk menjadi pemilik perniagaan kecil yang berjaya; anda perlu mempercayai jenama anda walaupun orang lain tidak. Pada masa yang sama, anda tidak mahu membiarkan semangat anda menggagalkan penilaian anda. Steve McKee, presiden agensi pemasaran McKee Wallwork Cleveland, menjelaskan bahawa tujuan penilaian jenama adalah untuk mundur dan melihat jenama anda secara objektif. Melakukan penilaian objektif membolehkan anda melihatnya sebagai bakal pelabur dan memberi anda peluang untuk memperbaiki segala masalah yang mungkin anda temui.

Unsur

Terdapat beberapa elemen jenama. Beberapa elemen yang harus anda menilai adalah aset tidak ketara, ekuiti jenama, nilai jenama dan kesedaran jenama. Aset tidak ketara adalah aset jenama yang tidak mempunyai zat fizikal tetapi berharga - contohnya logo tanda dagang. Ekuiti jenama adalah ukuran kesetiaan pelanggan terhadap jenama anda, sementara nilai jenama adalah keselamatan pendapatan masa depan dari jenama - atau jumlah wang yang anda harapkan dapat diperoleh oleh jenama. Kesedaran jenama adalah ukuran seberapa baik jenama diketahui oleh pengguna.

Melakukan Penilaian

Sebagai pemilik perniagaan kecil, anda tidak mempunyai sumber yang sama dengan syarikat besar, jadi anda tidak dapat menilai sepenuhnya setiap butiran jenama anda. McKee mencadangkan untuk mengemukakan soalan mudah mengenai jenama anda, seperti sama ada jenama itu memperoleh keuntungan yang konsisten, jika menjana margin yang luar biasa dan jika jenama itu jelas dibezakan. Jawab soalan-soalan ini menggunakan data sulit berdasarkan rekod kewangan anda. Model yang berguna untuk diterapkan adalah model pertumbuhan ekuiti jenama Young dan Rubicam, yang mengukur ekuiti jenama anda pada dua dimensi: daya hidup, atau potensi pertumbuhan, dan perawakan, yang bermaksud penghargaan jenama. Jenama yang ideal mempunyai potensi pertumbuhan yang tinggi dan perawakan yang tinggi.

Penilaian Kewangan

Kaedah objektif untuk menilai jenama anda adalah dengan melihat kos untuk membuatnya. Anda boleh menganggarkan kos ini dengan menggunakan kos bersejarah, harga premium, nilai pasaran dan pendapatan masa depan. Kos bersejarah adalah kos yang anda buat untuk mencipta jenama anda, harga premium adalah perbezaan nilai antara produk berjenama dan tanpa jenama, nilai pasaran adalah kos untuk membeli jenama yang serupa dan pendapatan masa depan adalah anggaran berapa banyak wang jenama akan memperoleh pada masa akan datang, didiskaunkan ke nilai masa kini. Setiap anggaran ini menawarkan perspektif yang berbeza mengenai nilai jenama anda.