Mengapa Produk Hasil Marginal Penting untuk Syarikat?

Keputusan mengenai apakah akan meningkatkan pengeluaran biasanya dapat dikemukakan ke pertanyaan sederhana mengenai kos berbanding faedah: Adakah wang tambahan yang anda hasilkan dari meningkatkan pengeluaran anda akan bernilai kos tambahan yang diperlukan untuk menaikkan pengeluaran? Soalan ini mendasari kepentingan konsep produk hasil marginal.

Input dan Hasil

Untuk kesederhanaan, ahli ekonomi mengurangkan perniagaan menjadi "input" dan "output." Input adalah perkara yang anda gunakan untuk menghasilkan barang dan perkhidmatan - seperti jam kerja dan banyak bahan mentah. Keluaran adalah perkara yang sebenarnya anda hasilkan. Setiap input mempunyai kos: Pekerja mesti dibayar, misalnya, dan bahan mesti dibeli. Adalah masuk akal untuk menggaji pekerja tambahan atau memasukkan lebih banyak bahan mentah ke dalam pengeluaran hanya jika input tambahan itu memberikan nilai yang cukup untuk output anda untuk membayar kos memperolehnya.

Produk Hasil Marginal

Produk hasil marginal merujuk kepada peningkatan jumlah pendapatan syarikat anda melihat peningkatan satu unit dalam input pengeluaran. Katakan dengan menambahkan pekerja lain membolehkan anda menjual lebih banyak barang atau perkhidmatan dan menghasilkan pendapatan tambahan $ 200 sehari. Produk hasil buruh marginal anda ialah $ 200 sehari. Atau katakan bahawa anda mengekalkan tenaga kerja yang sama tetapi meningkatkan kadar pengeluaran sehingga anda menggunakan keluli tambahan. Sekiranya peningkatan pengeluaran meningkatkan pendapatan sebanyak $ 100, maka produk hasil marginal satu tan baja adalah $ 100.

Membayar Input

Dalam kata-kata Orley Amos, seorang profesor ekonomi Universiti Negeri Oklahoma yang mengekalkan ensiklopedia ekonomi dalam talian yang popular, produk hasil marginal adalah "Pengaruh utama" pada seberapa besar syarikat yang sanggup membayar input. Sekiranya pekerja mempunyai produk hasil marginal $ 200 sehari, maka itulah gaji maksimum yang harus dibayar oleh majikan. Sekiranya menambahkan satu tan baja ke barisan pengeluaran meningkatkan pendapatan sebanyak $ 100, maka itulah harga maksimum yang harus dibayar oleh syarikat untuk membayar baja. (Dalam mana-mana keadaan, tentu saja, syarikat lebih suka membayar lebih sedikit daripada produk hasil marginal jika dapat melepaskannya.)

Input dalam Pengasingan

Konsep produk hasil marginal menganggap "semua perkara lain sama." Dengan kata lain, jika anda menambah pekerja tetapi tidak mengubah apa-apa yang lain, dan pendapatan anda bertambah $ 200 sehari, maka produk hasil marginal pekerja itu memang $ 200. Tetapi jika menambahkan pekerja ke barisan pengeluaran bermakna anda akan menggunakan bahan mentah bernilai tambahan $ 20 sehari, maka kos tambahan itu mesti dipertimbangkan. Maka masuk akal untuk mengambil pekerja hanya jika anda dapat membayar $ 180 atau kurang. Itulah produk hasil marginal "sebenar" tenaga kerja anda.