Mengapa Kepercayaan Pengurus Projek adalah Kunci untuk Melaksanakan Pengaruh dalam Organisasi

Tanggungjawab utama pengurus projek adalah menguruskan tugas-tugas harian yang berkaitan dengan projek tertentu, dari membuat metodologi untuk menyelesaikan tugas-tugas hingga menyampaikan pelan perubahan segera dengan cepat kepada anggota pasukan projek, tanpa mengira lokasi geografi mereka. Kerana sifat sensitif masa dan kos tinggi yang terlibat dalam banyak projek perniagaan moden, mempercayai pengurus projek sangat penting untuk kejayaan kewangan organisasi.

Memenuhi Matlamat Projek

Menjadi pengurus projek sering bermaksud mempengerusikan projek perniagaan yang perlu dijalankan dengan cepat, dan jenis projek tersebut boleh mempunyai tarikh akhir yang sangat ditentukan. Menetapkan dasar komunikasi dan kepercayaan terbuka antara pengurus dan pekerja dapat membantu memastikan semangat dan produktiviti pekerja tetap tinggi dan projek tetap mengikut jadual dan dalam anggaran, menjimatkan masa dan wang keseluruhan organisasi.

Akauntabiliti

Menurut Institut Pengurusan Projek, setiap pasukan projek perlu "mempunyai pemeriksaan dan keseimbangan yang cukup untuk memastikan tingkah laku tidak dapat dipercayai" oleh pasukan projek atau pihak berkepentingan yang terlibat dalam projek tersebut. Pengurus projek yang membina kepercayaan dengan mendorong ketelusan dalam semua aspek projek dapat membantu memastikan semuanya berjalan lancar, sehingga dapat membina reputasi positif bagi organisasi.

Kelenturan

Walaupun projek dapat dimulakan dengan rancangan yang sangat terstruktur dan terperinci, persekitaran perniagaan yang mencabar selalu dapat menghasilkan perubahan pada saat-saat terakhir dan kadang-kadang setiap hari pada rancangan tersebut. Pengurus projek yang telah mendapat kepercayaan daripada pasukan mereka lebih bersedia untuk menyerahkan perubahan pada saat-saat terakhir, kerana pasukan lebih rela mengambil arahan dengan mengetahui bahawa ia adalah untuk kemajuan projek. Keupayaan syarikat untuk bersikap fleksibel dapat menarik minat pelanggan semasa dan berpotensi.

Lokasi

Oleh kerana globalisasi tenaga kerja moden, banyak pasukan projek tersebar secara geografi dan mungkin tidak pernah bertemu secara langsung. Dengan mempercayai pengurus projek dapat meredakan rasa janggal dalam mengerjakan projek tanpa komunikasi langsung. Ini membantu seluruh organisasi kekal global, yang sama dengan kejayaan dalam persekitaran perniagaan masa kini.