Konsesi Penjual vs Pembiayaan Penjual

Syarikat dapat berkembang secara organik melalui pembelian aset atau melalui penggabungan dan pengambilalihan. Pilihannya adalah keputusan strategik yang sering bergantung pada industri, peluang yang ada dan waktunya. Apabila anda membeli harta tanah atau perniagaan, salah satu komponen transaksi melibatkan konsesi penjual. Yang lain mungkin melibatkan pembiayaan penjual. Konsesi penjual boleh bertindih dengan pembiayaan penjual atau sama sekali terpisah.

Pembiayaan Penjual

Dalam membeli harta tanah, pembiayaan penjual boleh berbentuk asumsi pinjaman, di mana anda, sebagai pembeli, mengambil pinjaman dari penjual setelah pemberi pinjaman meluluskan anda untuk pinjaman. Penjual boleh mengambil semula wang yang serupa dengan gadai janji kedua untuk mengurangkan jumlah dana pendahuluan yang anda perlukan pada gadai janji pertama. Sebagai alternatif, penjual boleh bertindak sebagai pemberi pinjaman tunggal dan menerima nota dan gadai janji atas aset sebagai ganti harga pembelian ditolak bayaran pendahuluan. Untuk pemerolehan perniagaan kecil, pembiayaan penjual sering kali melibatkan penjual menerima nota janji untuk sebahagian daripada harga belian.

Pembiayaan Penjual - Pemerolehan Perniagaan

Semasa membeli perniagaan lain, salah satu orang pertama yang mendekati pembiayaan adalah pemilik syarikat. Dia memahami perniagaan dengan baik, jadi anda hanya perlu meyakinkannya bahawa anda dan syarikat anda adalah risiko kredit yang layak. Sebaliknya, anda mesti meyakinkan bank bahawa syarikat anda dan syarikat yang anda perolehi adalah risiko kredit yang setimpal. Selalunya penjual tidak menawarkan pembiayaan penjual secara terbuka. Namun, menurut BizBuySell, pasar Internet untuk penjualan perniagaan kecil, kebanyakan penjualan perniagaan kecil merangkumi tahap pembiayaan penjual.

Konsesi Penjual - Harta Tanah

Konsesi penjual adalah dorongan yang membantu pembeli melakukan pembelian. Dengan pengambilalihan aset dan syarikat, anda boleh meminta konsesi penjual untuk membantu menyelesaikan perjanjian. Dalam harta tanah, konsesi penjual merangkumi konsesi penjualan dan konsesi pembiayaan. Konsesi penjualan adalah sumbangan yang mengurangkan kos perolehan anda sebagai pembeli dan mungkin merangkumi harta peribadi atau pembayaran semua atau sebahagian daripada kos penutupan. Konsesi pembiayaan adalah pembayaran atau faedah yang bertindak sebagai insentif dan dapat meningkatkan harga penjualan secara buatan. Penjual yang membayar 3 peratus daripada kos penutupan adalah konsesi pembiayaan.

Konsesi Penjual –- Perolehan Perniagaan

Seperti harta tanah, konsesi penjual boleh merangkumi konsesi penjualan dan pembiayaan. Dengan pemerolehan perniagaan, konsesi penjual boleh merangkumi penyertaan perabot pejabat atau aset lain yang diinginkan yang bukan merupakan sebahagian daripada tawaran asal hingga menawarkan syarat yang kurang ketat pada nota penjual. Sekiranya penjual telah menjalankan perniagaan untuk meminimumkan cukai dan bukannya memaksimumkan keuntungan, anda mungkin dapat merundingkan konsesi penjual tambahan. Sebagai contoh, anda mungkin percaya bahawa pemiliknya meningkatkan perbelanjaan dengan ketara untuk mengurangkan keuntungan, tetapi bank, institusi pinjaman lain dan pembeli berpotensi lain mungkin tidak. Oleh itu, konsesi penjual dapat membantu menutup penjualan apabila pemilik tidak memiliki atau sedikit data sokongan untuk mempertahankan argumen "pajak rendah".