Ralat: Pencetak Tidak Dipasang

Sekiranya anda menerima mesej ralat mengenai pencetak yang tidak dipasang, atau tidak muncul sebagai pilihan di Windows dan aplikasi anda, maka punca mungkin terletak pada peranti itu sendiri, sambungan ke komputer anda, atau sesuatu di sistem anda. Sebilangan besar perniagaan bergantung pada alur kerja yang merangkumi output bercetak, jadi anda harus mula menyelesaikan masalah secepat mungkin.

Pasang semula Pencetak

Pasang semula pencetak menggunakan arahan yang diberikan bersama peranti; pastikan ia disambungkan dengan betul ke bekalan kuasa utama dan dihidupkan. Sekiranya anda menyambung ke pencetak melalui rangkaian berwayar atau tanpa wayar, langkah penyelesaian masalah tambahan mungkin diperlukan untuk memastikan sambungan beroperasi dengan betul - reboot perkakasan rangkaian anda dan menjalankan ujian diagnostik di rangkaian dapat membantu di sini. Sekiranya anda menyambungkan pencetak ke komputer melalui kabel USB, gunakan kabel dan port USB yang lain jika mungkin untuk menghilangkan sambungan ini sebagai kemungkinan penyebab masalah tersebut. Menguji pencetak pada komputer lain juga dapat membantu mengenal pasti sama ada sistem atau peranti tersebut salah - jika pencetak tidak menyambung ke komputer mana pun, atau tidak akan menyala,maka masalahnya kemungkinan kerosakan perkakasan dan pencetak perlu diperbaiki atau diganti.

Kemas kini Pemacu dan Perisian Pencetak

Pemacu pencetak mengawal komunikasi antara pencetak dan sistem operasi anda (dan secara tambahan, aplikasi yang dipasang). Pengilang melepaskan pemacu baru secara berkala untuk menerapkan pembetulan pepijat dan meningkatkan keserasian dengan perisian terbaru, jadi memuat turun dan memasang pemacu terbaru untuk model anda dari laman web pengeluar dapat menyelesaikan masalah yang anda alami. Atas sebab yang sama - patch bug dan perbaikan keserasian - penting bahawa Windows dan program yang anda jalankan di atasnya sentiasa dikemas kini ke versi terkini. Kemas kini Windows boleh didapati di Panel Kawalan.

Aplikasi Penyelesaian Masalah

Mana-mana pencetak yang dapat dilihat oleh Windows di bahagian Peranti dan Pencetak pada Panel Kawalan harus dapat dilihat oleh semua program yang dipasang pada sistem anda. Sekiranya anda menghadapi masalah untuk mengenali pencetak dalam satu aplikasi, kemungkinan ada bug dalam program ini - anda boleh menyahpasang dan memasang semula aplikasi untuk melihat apakah menetapkan semula pilihan konfigurasi dan menetapkan semula entri di Pendaftaran Windows menyelesaikan masalah. Proses ini juga menggantikan fail aplikasi yang mungkin telah rosak atau dihapus.

Langkah Penyelesaian Masalah Lebih Lanjut

Sekiranya masalah tersebut masih belum dapat diselesaikan, menjalankan alat Pemulihan Sistem Windows mungkin cukup untuk memulihkan akses ke pencetak. Ini sangat mungkin membantu jika pencetak baru-baru ini berfungsi tanpa masalah. Di samping itu, Microsoft menawarkan alat pencetak masalah pencetakan yang boleh anda muat turun secara percuma yang mungkin dapat menyelesaikan masalah anda (lihat pautan di Sumber). Sekiranya pencetak berfungsi pada komputer lain tetapi bukan milik anda, kesalahan motherboard atau port USB boleh menjadi penyebab masalahnya, terutamanya jika Windows tidak dapat mengenal pasti peranti setelah ia dipasang. Akhirnya, ada kemungkinan terdapat masalah yang diketahui antara pencetak anda dan sistem operasi atau aplikasi yang anda cuba gunakan - jika ini berlaku, anda seharusnya dapat mencari perincian dari bahagian sokongan di laman web pengeluar pencetak.