Kekurangan Kos Penyerapan bagi Syarikat

Kos penyerapan, juga dikenali sebagai pengekosan penuh, adalah kaedah perakaunan yang merangkumi kos overhed tetap dalam kos barang yang dijual dengan memperuntukkan bahagian yang sama dari kos overhed untuk setiap unit inventori siap. Kos penyerapan adalah Kaedah Amalan Perakaunan yang Diterima Secara Umum, atau kaedah GAAP dan syarikat yang dipegang secara terbuka mesti menggunakan kaedah ini pada penyata pendapatan mereka. Walaupun sistem ini mempunyai beberapa kelebihan, terutama bagi penganalisis luar, ia juga mempunyai beberapa kekurangan.

Tidak mencukupi untuk Membuat Keputusan Pengurus

Oleh kerana kos penyerapan memperuntukkan kos overhed tetap ke tingkat unit, ia menjadikannya seolah-olah unit tambahan yang dihasilkan menambah kos overhead, padahal sebenarnya mereka adalah peluang pendapatan. Sekiranya syarikat membuat 100 bola keranjang sebulan dengan kos berubah $ 4 dan kos overhead tetap ialah $ 100 sebulan, kos penyerapan memperuntukkan $ 1 untuk setiap besbol dengan jumlah kos $ 5 setiap besbol. Sekiranya syarikat berpeluang untuk menjual 10 baseball lain pada harga $ 4,50 setiap satu, kos penyerapan menjadikannya seolah-olah syarikat itu mengalami kerugian masing-masing $ .50, padahal sebenarnya masing-masing menghasilkan $ 50 kerana tidak menambah tetap kos dengan menghasilkan 10 unit lagi, hanya kos berubah.

Kos Disembunyikan dalam Inventori

Inventori ditunjukkan sebagai aset pada kunci kira-kira syarikat. Oleh kerana syarikat memperuntukkan overhead tetap ke tahap unit siap dalam kos penyerapan, sehingga syarikat menjual unit, kos tersebut tidak akan muncul sebagai perbelanjaan, atau Kos Barang Dijual. Ini bermaksud bahawa jika syarikat membina 10,000 unit barang siap dalam satu tempoh, dengan overhead tetap $ 1 diperuntukkan untuk setiap unit, dan menjual hanya 1,000 unit tersebut, $ 9,000 dari overhead tetap yang berlaku dalam tempoh tersebut akan ditunjukkan pada kunci kira-kira sebagai aset, digabungkan ke dalam kos inventori, bukan sebagai kos.

Tidak sesuai untuk Isipadu Tidak Teratur

Secara teori, jika syarikat yang menggunakan kos penyerapan menghasilkan dan menjual jumlah unit yang sama dan stabil setiap tempohnya, kos penyerapan akan menggambarkan kos sebenar barang yang dijual dengan tepat. Namun, jika pengeluaran atau penjualan tidak teratur, kaedah pengekosan ini akan menjadikan bahawa overhead tetap dan kos berubah berubah mengikut penjualan. Sebenarnya, tahap pengeluaran atau penjualan tidak mempengaruhi kos overhed tetap, dan hanya tahap pengeluaran yang mempengaruhi kos berubah. Untuk corak pengeluaran dan penjualan yang tidak teratur, kos berubah memberikan gambaran yang lebih jelas mengenai kos menjalankan perniagaan.

Pertimbangan

Pengambilan serapan mempunyai faedahnya, terutamanya untuk pelaporan luaran. Kenyataan bahawa kos penyerapan menggabungkan kos berubah dan tetap membolehkan syarikat melaporkan keuntungannya kepada pemegang saham tanpa mendedahkan terlalu banyak perincian kepada pesaing. Di samping itu, kerana perniagaan merangkumi kos sebagai aset inventori pada kunci kira-kira sehingga menjual inventori, kaedah ini kadangkala memberi keuntungan kepada sukatan suku yang perlahan. Alternatif untuk kos penyerapan, yang dikenali sebagai kos berubah, memberikan kos dengan cara yang berguna bagi para pembuat keputusan dalaman. Pengurus yang berpengetahuan akan melihat kos menggunakan kedua-dua kaedah.