Nilai Komunikasi Berkesan di Tempat Kerja

Perniagaan terdiri daripada orang yang bekerja sama untuk menghasilkan produk atau menawarkan perkhidmatan. Mereka juga terlibat dalam interaksi dengan pelanggan, rakan kongsi dan organisasi luaran lain. Oleh itu, komunikasi menjadi penting untuk menjalankan perniagaan yang berkesan - dan memang beberapa pekerja, terutama pengurus, melakukan tugas mereka semata-mata dengan bertindak sebagai komunikator yang baik. Manfaat pekerja, pengurus dan pemilik berkomunikasi secara berkesan diterjemahkan menjadi ganjaran besar untuk perniagaan itu sendiri.

Menyimpan duit

Seperti yang dikutip oleh Wisconsin Business Alumni, perniagaan Amerika menghabiskan lebih dari $ 3 bilion setiap tahun untuk melatih pekerja mereka untuk menulis dengan lebih berkesan. Perniagaan anda dapat menjimatkan kos tersebut sekiranya pekerja anda sudah tahu cara berkomunikasi dengan baik. Komunikasi mempercepat proses pengeluaran: memberitahu pengurus mengenai masalah yang timbul, dan membenarkan tindak balas yang terkoordinasi terhadap situasi yang tidak dijangka. Ini membolehkan jurujual anda menyampaikan faedah produk atau perkhidmatan kepada bakal pelanggan dan menjamin penjualan dengan lebih mudah. Pekerja anda bekerjasama dengan lebih mudah, yang memastikan kelancaran operasi dan seterusnya mengelakkan masa (dan oleh itu wang) hilang tanpa perlu.

Menjamin Pelanggan

Berkomunikasi dengan bakal pelanggan bermaksud lebih daripada sekadar menjelaskan kelebihan produk atau perkhidmatan. Ini bermaksud mendengar pelanggan menyatakan keperluan mereka dan masalah yang ingin mereka selesaikan dengan produk anda. Ini juga bermaksud mengukur kepuasan mereka terhadap produk, dan menentukan keperluan yang mungkin mereka miliki agar perniagaan anda dapat memberikan penyelesaian. Berkomunikasi secara berkesan dengan pelanggan membantu anda mengekalkan kesetiaan mereka dengan memenuhi keperluan mereka ... dan yang lebih penting lagi, dengan memperlakukan mereka sebagai orang yang dihargai daripada berjalan menggunakan ATM.

Esprit de Corps

Berkomunikasi secara berkesan meningkatkan ikatan antara pekerja. Mereka merasa lebih produktif dan tidak kecewa oleh pengurus atau rakan sekerja yang tidak memahami apa yang mereka katakan. Tambahan pula, komunikasi yang baik membantu pekerja memahami pekerjaan mereka dengan lebih baik, dan terus memberitahu mereka mengenai status pada projek penting. Semua itu membantu mewujudkan persekitaran kerja yang lebih menyenangkan, dan memupuk rasa persahabatan di antara semua anggota pasukan: mengurangkan konflik dan meningkatkan kesetiaan di kalangan pekerja.

Pasaran Global

Kami tidak lagi hidup dalam dunia perniagaan yang terikat dengan satu bahasa atau budaya. Bahagian komponen dibuat di luar negara, kemudian dihantar ke sini untuk pemasangan, atau produk AS dihantar ke negara lain untuk dijual. Komunikasi membolehkan pasukan anda tidak hanya menyampaikan butiran penting kepada rakan luar negara, tetapi juga memahami keperluan pengeluar dan pengguna di negara lain. Komunikasi yang baik membolehkan anda memahami nuansa budaya yang penting untuk memasarkan dan menjual produk dengan betul; ia juga membantu anda menyatakan kebimbangan dan menawarkan penyelesaian dengan cara yang difahami oleh rakan luar negara: mengurangkan kekeliruan dan menjalin ikatan yang lebih erat.