Memulakan Perniagaan Kedai Rekod

Membuka kedai rakaman adalah perniagaan yang menggabungkan cinta muzik dan koleksi dengan keinginan untuk bekerja dengan orang dan kecerdasan perniagaan yang kukuh. Teknologi telah menjadikan muzik memperoleh lebih mudah daripada sebelumnya. Memuat turun muzik ke peranti komputer dan telefon bimbit bermakna persaingan untuk lagu itu sendiri jauh lebih hebat. Namun, itu tidak bermaksud bahawa kedai rakaman sudah usang kerana masih banyak orang yang suka memiliki versi vinil album lama untuk mereka, baik untuk muzik dan nilai koleksi.

Penyelidikan

Anda harus meneliti kawasan anda dan menentukan apakah ada cukup banyak lalu lintas dan minat untuk membuat kedai rekod anda berjaya. Menjadi destinasi pengumpul rekod akan menjadi kunci proses ini. Ketahui sama ada terdapat kedai rakaman lain di kawasan ini. Sekiranya ada, anda mungkin ingin mencari tempat lain, atau memperluaskan penawaran dalam talian. Anda juga perlu meneliti jenis rekod yang dicari orang dan sama ada terdapat ceruk yang harus anda mahukan.

Rancangan perniagaan

Malah rancangan yang nampak sederhana untuk membuka kedai rakaman memerlukan penyusunan rancangan perniagaan. Rancangan anda akan membantu anda memantapkan matlamat anda, mengembangkan idea pemasaran anda, menilai kewangan anda, mendapatkan perbelanjaan dan pendapatan yang dirancang dengan teratur, dan memberi anda tempat untuk menuliskan rancangan anda, jika ada, untuk pengembangan. Rancangan perniagaan yang lengkap juga akan membantu anda mendapatkan pembiayaan sekiranya anda memerlukannya.

Lokasi

Mencari lokasi yang tepat akan menjadi kejayaan utama anda sebagai pemilik kedai rekod. Cari tempat yang mendapat banyak lalu lintas, terletak di lokasi yang ideal untuk kedai dan kafe khas lain. Ini akan membuatkan orang berhenti dan melihat-lihat. Sebagai alternatif, anda boleh menawarkan rekod anda di Internet melalui laman web anda sendiri atau laman lelong, seperti eBay. Sekiranya anda memutuskan untuk melakukan kedua-duanya, anda akan mempunyai jalan untuk penjualan ketika yang lain lambat.

Persediaan

Kumpulkan inventori anda dengan menawarkan untuk membeli rekod terpakai. Anda boleh meletakkan iklan di koran tempatan atau Craigslist - atau bahkan di surat khabar bandar atau bandar yang ingin anda kunjungi. Pergi ke kedai jualan dan barang berjimat cermat untuk mengumpulkan rekod anda. Berhati-hati dengan pembelian rekod di eBay. Laman web ini biasanya dikunjungi oleh pengumpul dan nilai pasaran yang lengkap akan sering dicari.

Permit Dan Lesen

Sebelum anda membuka kedai, sama ada di lokasi yang disewa atau di rumah anda, hubungi pejabat kerani daerah atau bandar anda dan cari tahu apa izin, jika ada, anda perlu melamarnya. Di Harris County (Houston), Texas, anda perlu memutuskan nama untuk perniagaan anda, pastikan nama itu tidak diambil oleh orang lain, dan kemudian mengemukakan borang "Nama yang Diasumsikan" ke daerah tersebut. Itu mesti disahkan sebelum diajukan. Terdapat bayaran untuk pemfailan.

Pemasaran

Kembangkan bahan pemasaran dan kempen iklan sebelum membuka pintu anda. Setelah memutuskan nama perniagaan, anda harus merancang - atau mempunyai reka bentuk seseorang - logo yang boleh anda gunakan pada semua bahan anda. Berikan kad perniagaan yang boleh anda berikan kepada mereka yang suka membeli atau menjual rekod. Buat risalah yang boleh anda hantar di sekitar bandar untuk mengumumkan pembukaan perniagaan baru anda. Iklankan pembukaan anda di surat kabar tempatan dan juga stesen radio tempatan. Kirim siaran akhbar yang mengumumkan pembukaan dan kepakaran anda kepada media tempatan. Atur pesta pada hari pembukaan dan kru TV mungkin datang dan membuat penggambaran. Siapkan acara, mungkin malam dengan kumpulan tempatan, untuk menarik peminat muzik ke kedai anda. Reka bentuk laman web dan masukkan inventori yang ada dalam talian.Anda juga boleh menghantar acara dan pengumuman di sana untuk mempromosikan kedai runcit.