Cara Teratur untuk Menulis Mesej Perniagaan yang Berkesan

Menulis mesej perniagaan yang berkesan dan sesuai bukanlah tugas yang sederhana seperti menulis catatan peribadi kepada rakan atau ahli keluarga. Semasa anda menulis mesej peribadi, anda boleh menggunakan gaya bebas lebih banyak dan bergantung pada pengetahuan dan perasaan anda sendiri. Tetapi membuat pesanan untuk tujuan perniagaan sedikit lebih rumit kerana anda tidak tahu apa yang ingin didengar oleh pihak lain (kadang-kadang beratus-ratus atau ribuan orang, sekiranya terdapat mesej iklan).

1

Lakukan penyelidikan mengenai khalayak sasaran anda untuk mesej perniagaan, sama ada orang tunggal atau sekumpulan orang. Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai apa yang dirasakan oleh pelanggan sasaran mengenai subjek yang ingin anda hadapi dengan mengadakan kumpulan fokus, tinjauan tanpa nama, wawancara "man on the street" atau dengan hanya mengemukakan soalan langsung yang lain.

2

Luangkan masa yang jelas dalam jadual anda yang hanya ditujukan untuk menyusun pesanan perniagaan anda. Apabila anda mula menulis, format pesanan perniagaan anda dalam tiga bahagian utama umum - ciri, faedah dan ajakan bertindak.

3

Mulakan dengan menyenaraikan pelbagai ciri produk atau perkhidmatan yang ingin anda bincangkan dalam mesej perniagaan anda. Contohnya, jika anda menulis mesej iklan kepada calon pelanggan untuk menjual jenis perisian reka bentuk kediaman baru, anda boleh terlebih dahulu membincangkan "alat reka bentuk yang mudah," "fungsi seret dan lepas" dan "kemampuan untuk berkongsi reka bentuk dengan kawan. "

4

Bercakap secara langsung dengan apa yang diinginkan oleh calon pelanggan, berdasarkan kajian anda dari Langkah 1, untuk mengembangkan bahagian faedah dalam mesej perniagaan anda. Sebagai contoh, "tidak perlu membayar ribuan untuk seorang arkitek" dan "tinggal dalam anggaran reka bentuk kediaman anda" adalah kemungkinan faedah untuk perisian reka bentuk kediaman.

5

Akhiri pesan dengan ajakan bertindak yang mendorong pelanggan untuk menghubungi anda, kunjungi halaman Web untuk maklumat lebih lanjut atau beli item di laman web anda. Jadikannya spesifik dan menarik. Contohnya, "Hubungi saya hari ini untuk menempah perisian dengan potongan 50 peratus."

6

Kirim draf mesej perniagaan anda ke sepasang mata kedua yang dipercayai sebelum mengirimkannya ke kontak pelanggan, pelanggan atau perniagaan anda, untuk memastikannya berkesan dan dibuat dengan baik. Ini mungkin arahan kedua anda atau pakar pemasaran perniagaan anda. Minta maklum balas yang jujur ​​untuk memperbaiki mesej anda agar kenalan anda akan memberi respons positif terhadap permintaan anda.