Cara Memasang Bahasa untuk OpenOffice

Suite OpenOffice Apache menyokong hampir tiga lusin bahasa melalui pemasangan pek bahasa yang berasingan. Setelah anda memasang bahasa tertentu, anda boleh memilihnya dari tetapan OpenOffice untuk menukar menu, kotak dialog dan mesej ralat anda ke dalam bahasa tersebut. Banyak pek bahasa juga merangkumi kamus, tesaurus dan fail bantuan. Anda boleh memasang seberapa banyak bahasa yang anda perlukan dari laman web muat turun OpenOffice (pautan di Sumber).

arahan pemasangan

Memasang paket bahasa semudah memuat turun dan menjalankan fail yang sesuai di komputer anda. Namun, agar pemasangan berjaya, anda mesti menutup aplikasi OpenOffice semasa pemasangan. Juga, penting untuk memuat turun pek bahasa yang sepadan dengan versi Open Office anda. Contohnya, jika anda menggunakan OpenOffice versi 4.0.1, pasang versi 4.0.1 paket bahasa.

Memilih Bahasa Baru

Setelah anda memasang paket bahasa, anda dapat mencari tetapan bahasa di OpenOffice dengan memilih "Pilihan" dari menu Alat. Pilih "Bahasa" di sebelah kiri, dan kemudian pilih bahasa pilihan anda dari menu Antara Muka Pengguna.