Cara Memecat Pekerja Yang Tidak Akan Bersara

Bersara dari pekerjaan adalah tonggak yang dinantikan oleh kebanyakan orang di seluruh dunia, terutamanya ketika mereka memasuki usia 50-an, 60-an dan bahkan 70-an. Walaupun Pentadbiran Keselamatan Sosial Amerika Syarikat (SSA) menetapkan usia persaraan khusus untuk penerima berdasarkan tahun kelahiran mereka, ini adalah usia di mana mereka boleh menerima faedah persaraan Keselamatan Sosial sepenuhnya sekiranya mereka layak untuk mereka. Mana-mana individu boleh mula menerima faedah pada usia 62 tahun, dan mana-mana individu yang menunggu sehingga mereka berusia 70 tahun untuk mula mengambilnya menerima lebih banyak faedah daripada mereka yang memilihnya pada usia yang lebih muda.

Bagi kebanyakan pekerja Amerika, persaraan adalah proses yang kurang jelas. Bersara dari pekerjaan pada usia 62 atau bahkan 70 tahun mungkin bukan pilihan yang realistik dari segi kewangan, atau seseorang mungkin ingin terus bekerja selagi mereka boleh kerana memberikan manfaat mental, sosial dan fizikal. Sebaliknya, majikan mereka mungkin mahu mereka bersara dan berusaha memecatnya melalui cadangan yang halus atau terang-terangan, malah terpaksa diberhentikan. Sekiranya anda berada di posisi ini dengan pekerja yang lebih tua, perlakukan dengan berhati-hati - memecat seseorang yang berusia lebih dari 65 tahun boleh dianggap sebagai tindakan diskriminasi umur.

Anda Tidak Boleh Mengetepikan Semula Umur

Akta Diskriminasi Umur tahun 1967 menjadikan tidak sah bagi kebanyakan majikan Amerika untuk mendiskriminasi pekerja yang berumur 40 tahun ke atas. Ini termasuk menjadikannya tidak sah untuk memecat seseorang dengan ketat kerana usia mereka, tetapi juga termasuk tindakan seperti melayan pekerja yang lebih tua dengan pekerja yang lebih muda, enggan mengambil atau mempromosikan individu kerana usia mereka, mengganggu pekerja yang lebih tua dan cuba memberhentikan pekerja yang lebih tua melalui tindakan pelepasan konstruktif.

Menurut firma undang-undang pekerjaan Passman & Kaplan, pemberhentian konstruktif adalah tindakan mewujudkan persekitaran kerja bermusuhan yang sangat tidak dapat ditoleransi oleh satu atau lebih pekerja sehingga mereka merasa terpaksa mengundurkan diri. Dengan melakukan ini, seorang majikan menyingkirkan pekerja yang ingin mereka buang tanpa benar-benar harus memecat pekerja itu dan berpotensi menghadapi jalan keluar undang-undang untuk tindakan diskriminasi.

Dalam kes yang melibatkan pekerja yang lebih tua, pemberhentian yang konstruktif mungkin kelihatan seperti tempat kerja di mana pekerja sentiasa mengalami nama samaran seperti "Gramps" dan "Dinosaur" dan mempunyai kemampuan mereka untuk melakukan pekerjaan mereka, sama ada kerana kemampuan kognitif atau keakraban mereka teknologi yang berkaitan dengan pekerjaan, dipersoalkan. Persekitaran pekerjaan seperti ini juga boleh melibatkan perbincangan yang kerap mengenai berhenti kerja, dengan pernyataan yang tegas tentang bagaimana orang harus berhenti bekerja pada usia tertentu.

Ikuti dengan teliti ketika membincangkan persaraan dengan pekerja, kerana ada kemungkinan pekerja yang lebih tua akan menafsirkan perbincangan ini kerana anda mengisyaratkan mereka akan segera bersara. Bahkan perbincangan yang tidak bersalah mengenai siapa yang harus bersara dan kapan boleh ditafsirkan sebagai usaha tersembunyi untuk mendorong seseorang keluar dari tempat kerja.

Memecat Seseorang Lebih 65

Di seluruh Amerika Syarikat, pekerjaan berdasarkan "sesuka hati". Ini bermaksud majikan boleh memberhentikan pekerja pada bila-bila masa tanpa memberikan alasan untuk keputusan ini. Walau bagaimanapun, terdapat pengecualian untuk undang-undang ini. Satu pengecualian yang ketara adalah bahawa majikan tidak boleh memberhentikan pekerja kerana statusnya di satu atau lebih kelas yang dilindungi yang disenaraikan dalam Tajuk VII Akta Hak Sivil 1964. Kelas-kelas ini adalah:

 • Perlumbaan
 • Seks
 • Warna
 • Asal negara
 • Agama
 • Umur jika berumur lebih dari 40 tahun
 • Maklumat genetik
 • Kecacatan

Sekiranya seseorang menghadapi penamatan yang salah atau bentuk diskriminasi lain seperti yang digariskan dalam Tajuk VII Akta Hak Sipil, mereka dapat mengajukan tuntutan diskriminasi terhadap majikan dan berpotensi mendapatkan kembali pampasan kewangan untuk kerugian yang berkaitan dengannya.

Sebab yang Sah untuk Memecat Pekerja

Walaupun anda tidak boleh memberhentikan pekerja yang lebih tua semata-mata kerana usia mereka yang sudah lanjut, ini tidak bermaksud pekerja yang berumur lebih dari 40 tahun tidak mempunyai syarat untuk berhenti kerja. Sebagai pemilik perniagaan, anda selalu dapat memecat pekerja sekiranya ada alasan yang sah untuk melakukannya, dan dalam kebanyakan kes, anda tidak diminta untuk menjelaskan atau membenarkan pilihan tersebut kepada pekerja atau orang lain. Menurut The Hartford Business Owner's Playbook, contoh alasan sah untuk memberhentikan pekerja termasuk:

 • Prestasi pekerja yang buruk di tempat kerja
 • Ketidakupayaan pekerja untuk meningkatkan prestasi mereka walaupun ada bimbingan dan kaunseling
 • Kelewatan pekerja
 • Kesalahan pekerja terhadap rakan sekerja, vendor atau pelanggan
 • Pelanggaran tatakelakuan tempat kerja
 • Ketidakpatuhan
 • Tindakan tidak sah dari pihak pekerja, seperti mencuri bekalan kerja

Bagi pekerja kontrak, pemberhentian kerja sedikit berbeza. Anda dan pekerja kedua-duanya diminta untuk mematuhi syarat kontrak pekerja, dan bergantung pada bahasa kontrak, ini mungkin bermaksud anda diminta untuk membincangkan alasan anda menamatkan kontrak dengan pekerja sekiranya anda memilih untuk menamatkannya sebelum ia tamat. Ini juga bermaksud bahawa anda hanya dibenarkan memberhentikan pekerja dengan alasan yang diliputi oleh kontrak, seperti kegagalan pekerja untuk mematuhi syarat kontrak.

Membincangkan Persaraan dengan Pekerja

Kadang kala, mencadangkan untuk bersara adalah kaedah terbaik untuk mendekati pekerja yang prestasinya menurun. Jika demikian, berunding dengan pihak sumber manusia syarikat anda terlebih dahulu untuk memastikan anda mendekati perbincangan dengan cara yang tidak boleh dianggap sebagai tindakan pembuangan yang membina atau percubaan diskriminasi. Bersedia untuk membincangkan kriteria persaraan syarikat anda, jika ada, dan sama ada pekerja itu memenuhi kriteria tersebut. Sekiranya mereka belum menemuinya atau mereka tidak merasa mereka sudah cukup menabung untuk bersara, cari jalan lain selain bersara dengan mereka.

Daripada memecat seseorang yang berusia lebih dari 65 tahun, anda boleh bekerja dengan pekerja untuk menentukan cara terbaik bagi mereka untuk meneruskan kerjayanya di syarikat anda. Ini boleh bermaksud beralih ke peranan sambilan atau kurang berat badan atau menukar jabatan. Daripada memutuskan apa yang terbaik untuk mereka, berbincanglah dengan mereka mengenai tujuan peribadi mereka pada tahap kerjaya ini untuk menentukan rancangan yang dapat dilaksanakan. Ini tidak bermaksud anda tidak dapat menyampaikan keprihatinan anda mengenai penampilan mereka - datanglah ke pertemuan dengan catatan prestasi mereka, bersedia untuk membincangkan masalah yang menjadi perhatian anda dan penyelesaian untuk masalah ini.

Ingatlah bahawa anda selalu boleh memberhentikan pekerja kerana prestasi buruk, aktiviti haram atau sebab lain yang dibincangkan di atas. Tetapi apabila anda memberhentikan pekerja yang lebih tua kerana salah satu sebab ini, jangan menganggapnya sebagai pencen, tetapi hanya sebagai pemberhentian. Tanyakan pada diri anda jika anda akan memecat pekerja yang lebih muda dengan alasan yang sama. Sekiranya tidak, penamatan mungkin bukan penyelesaian terbaik untuk masalah yang anda hadapi.

Mewujudkan Tenaga Kerja yang Kuat

Tempat kerja berkembang apabila terdapat pelbagai perspektif dan kumpulan kemahiran. Ini bukan hanya bermaksud tempat kerja atau tempat kerja yang berlainan kaum di mana terdapat banyak wanita seperti lelaki, tetapi tempat kerja di mana individu dari pelbagai usia bekerja bersama. Seorang pekerja yang mempunyai pengalaman berpuluh-puluh tahun dalam bidangnya boleh menjadi mentor yang sangat berharga bagi individu yang lebih muda baru bermula, dan bekerja dengan rakan sekerja yang lebih muda dapat membantu individu yang berpengalaman memahami peralihan di tempat kerja dan industri mereka dengan lebih baik.

Strategi dan perbincangan cenderung paling kuat apabila melibatkan pelbagai suara, jadi pastikan untuk memasukkan semua pekerja dalam perbincangan di tempat kerja. Membincangkan persaraan dengan pekerja di semua peringkat kerjaya mereka dapat memberi peluang kepada mereka masing-masing untuk bertanya dan mendengar perspektif yang mungkin tidak dapat mereka lakukan, memberi peluang kepada mereka semua untuk merancang persaraan dengan berkesan.