Trik Pembuat Filem Windows 2011

Windows Live Movie Maker 2011 adalah versi terbaru pakej penyuntingan video percuma Microsoft yang boleh dimuat turun dari Explore.live.com. Perisian ini dilengkapi dengan antara muka yang diperkemas, sokongan untuk audio, video dan foto, pilihan import kamera web dan pelbagai kesan dan penapis untuk klip anda. Filem yang disiapkan dapat disimpan ke cakera, dimuat ke Web, atau dibakar ke DVD dengan bantuan aplikasi Windows DVD Maker.

Seret dan Lepas Fail

Video, foto dan audio dapat diimpor ke dalam proyek Anda dengan mengklik ikon "Tambahkan video dan foto" di bar alat, tetapi Anda juga dapat menyeret dan melepaskan file langsung dari Windows Explorer ke panel galeri di sebelah kanan. Kandungan yang diseret secara automatik ditambahkan ke projek pada titik yang ditentukan.

Gunakan AutoMovie

Fungsi AutoMovie yang terdapat di Windows Live Movie Maker 2011 akan menerapkan pilihan penapis, tajuk dan peralihan yang telah ditetapkan pada klip dan foto yang telah anda kumpulkan. Buat pilihan anda dari galeri tema AutoMovie. Arahkan tetikus ke atas setiap lakaran kecil untuk melihat pratonton.

Pudar Muzik

Klik mana-mana fail audio dalam projek anda dan alat Muzik yang menuju ke pita diaktifkan. Di bawah tab ini, klik pilihan Fade in and Fade out untuk memberikan permulaan dan penamat muzik latar anda dengan lancar.

Tukar Campuran Audio

Sekiranya anda telah mengimport fail muzik ke dalam projek anda dan video asalnya mengandungi suara, anda dapat mengubah keseimbangan antara keduanya dengan membuka tab Projek dan mengklik "Campuran audio" Gunakan gelangsar untuk mengatur keseimbangan antara audio asli dan muzik yang anda import.

Terapkan Kesan Secara Global

Apabila anda memilih penapis video dari tab Kesan Visual, ia hanya digunakan pada klip atau gambar yang sedang dipilih. Untuk menambahkan penapis yang sama ke semua kandungan dalam projek anda, klik butang "Terapkan ke semua" di sebelah kanan.

Tambahkan Animasi ke Imej

Secara lalai gambar pegun ditunjukkan sebagai statik ketika ia muncul dalam projek. Untuk menambah kesan pan dan zoom pada gambar, klik dan buka tab Animasi. Galeri pilihan pan dan zoom berada di sebelah kanan. Klik pada lakaran kecil untuk melihat pratonton. Terdapat juga fungsi automatik yang menerapkan kesan pan dan zoom secara rawak.

Muat naik ke Web

Windows Live Movie Maker 2011 dilengkapi dengan keupayaan terpasang untuk memuat naik kandungan ke perkhidmatan seperti Facebook dan YouTube. Pilihan muncul di bawah tab Laman Utama di sebelah kanan. Untuk menambahkan fungsi tambahan, klik "Tambahkan pemalam" di bawah pilihan muat naik; pada halaman Web berikutnya anda dapat melihat dan memuat turun pemalam untuk perkhidmatan dalam talian yang lain, termasuk SmugMug dan MediaShare.

Tambah Pergerakan Lambat

Anda boleh menyesuaikan kelajuan klip yang dipilih dengan membuat pilihan baru dari menu lungsur Kelajuan di bawah tab Alat Video. Masukkan nilai kurang dari satu untuk menerapkan kesan gerakan perlahan.