Cara Membuat Iklan untuk Jurugambar

Dari mulut ke mulut mungkin cukup untuk beberapa orang, tetapi iklan cetak sering menjadi cara paling berkesan bagi jurugambar untuk mendapatkan pelanggan baru. Iklan majalah berfungsi dengan baik kerana anda dapat menampilkan kemahiran anda dengan warna penuh. Iklan televisyen, sebaliknya, sering kali mahal, dan iklan radio tidak sesuai untuk menjual kemampuan fotografi.

Menyasarkan

Kenal pasti ceruk jurugambar. Sebagai contoh, tumpuannya mungkin seni bina, fesyen, perkahwinan, atau gambar kepala untuk pelakon dan penghibur yang bercita-cita tinggi. Sekiranya jurugambar adalah jeneral, buat iklan berasingan untuk setiap bidang kekuatan. Kemudian kenal pasti sasaran demografi untuk iklan tersebut. Sebagai contoh, jurugambar fesyen mungkin menargetkan pereka dan model dalam mencari bantuan portfolio. Jurugambar perkahwinan harus menumpukan perhatian untuk menarik perhatian para perancang acara yang akan segera dinikahi. Jurugambar akademik harus berusaha menghubungi pentadbir di sekolah tempatan, termasuk kolej komuniti dan universiti besar.

Media

Pilih saluran media yang sesuai untuk mencapai demografi sasaran anda. Biasanya, jurugambar mendapat keuntungan dari iklan di majalah serantau yang memenuhi kepentingan demografi sasaran mereka. Contohnya, majalah perkahwinan memberi pendedahan kepada perancang perkahwinan dan mereka yang baru bertunang. Majalah yang melayani pelakon atau pelakon tempatan mungkin memberi manfaat kepada jurugambar yang ingin membuat pesanan pelanggan. Pilihan lain adalah menghantar poskad atau brosur kepada bakal pelanggan menggunakan senarai alamat yang anda beli dari syarikat pengiklanan surat terus. Tetapi kadar respons tertinggi yang dapat anda jangkakan adalah sekitar 1 persen, menurut "Memulakan Perniagaan Fotografi Anda Sendiri" oleh Charlene Davis.

Parameter

Tentukan parameter fizikal iklan, berdasarkan anggaran dan keperluan penerbitan anda. Contohnya, belanjawan anda mungkin mencukupi untuk iklan separuh muka surat dan penuh warna di beberapa majalah tempatan selama beberapa bulan. Sekiranya anda membuat iklan surat terus, ikuti peraturan pos untuk ukuran dan berat untuk memastikan harga pos tidak melebihi anggaran anda.

Kandungan

Pilih gambar yang mewakili kemahiran jurugambar di kawasan yang paling relevan dengan demografi sasaran. Contohnya, jurugambar perkahwinan harus menggunakan gambar pengantin bahagia, dewan perkahwinan yang indah atau kek mewah. Jangan menyiarkan iklan menggunakan gambar orang melainkan anda mendapat siaran yang ditandatangani yang memberi anda kebenaran untuk menggunakan gambar mereka untuk tujuan komersial anda. Sekiranya anda tidak pasti cara membuat kontrak, bincangkan keperluan anda dengan peguam.

Pertimbangan

Hamparkan gambar dengan maklumat hubungan, seperti nombor telefon dan nama laman web, serta keterangan umum mengenai perkhidmatan yang ditawarkan oleh jurugambar. Testimoni pendek, jika ruang memungkinkan, meningkatkan kekuatan iklan. Anda boleh menggunakan pendekatan asas yang sama untuk membuat iklan dalam talian untuk laman web serantau yang memenuhi demografi sasaran anda. Bincangkan batasan reka bentuk dengan webmaster untuk memastikan iklan yang berkesan.