Teknik Penutupan Jualan Runcit

Apabila anda memiliki sebuah kedai runcit, anda perlu memegang peranan sebagai jurujual dan juga pengendali perniagaan. Ini bermakna anda perlu mengembangkan teknik penjualan yang baik untuk mendapatkan perniagaan. Selain membuat persembahan yang berkesan, anda juga memerlukan kemahiran untuk menyelesaikan perjanjian. Beberapa teknik penutupan mudah boleh bermanfaat.

Menawarkan Pilihan

Tawarkan pilihan pelanggan untuk mendapatkan komitmen membeli. Sekiranya anda menjual pakaian wanita, tanyakan kepada pelanggan, "Mana antara dua gaun ini yang anda inginkan?" Semasa menjual kereta, tanyakan, "Adakah anda suka model merah atau biru?" Anda juga dapat meminta metode pembayaran dengan, "Apakah Anda membayar dengan tunai atau kredit?" Teknik ini menghendaki pelanggan membuat keputusan, dan jika dia masih keberatan, anda akan membongkarnya pada masa ini.

Menjangkakan Jualan

Dengan mengandaikan penjualan adalah teknik penutupan tegas di mana anda bergerak maju dengan urus niaga. Sekiranya anda mengendalikan kedai hadiah dan pelanggan kelihatan berminat dengan item tertentu, anda boleh mengatakan, "Saya akan terus membungkus ini untuk anda." Sekiranya anda menjual perabot, katakan, "Saya akan membuat penghantaran untuk hari Selasa pagi." Seperti pilihan yang ditawarkan, setiap bantahan yang berlanjutan akan muncul pada saat ini.

Menciptakan Urgensi

Buat rasa mendesak agar pelanggan bergerak dengan cepat. Gunakan pernyataan seperti, "Ini adalah yang terakhir yang kami miliki," "Ini cepat bergerak - saya harap kita tidak kehabisan" atau "Harga jualan hanya berlaku hingga Sabtu" untuk memotivasi pelanggan. Sekiranya wang menjadi masalah, tawarkan untuk menahan produk untuk pelanggan sekiranya dia bersetuju untuk membuat deposit.

Periuk Pemanis

Sekiranya pelanggan teragak-agak untuk membuat keputusan, buang sesuatu yang tambahan untuk membuat perjanjian tidak dapat ditahan. Contohnya, jika anda menjual pakaian lelaki, tambahkan tali leher atau kemeja percuma. Sekiranya produk anda adalah komputer, sertakan pakej perisian percuma. Sekiranya anda menjual perabot, tawarkan penghantaran percuma sekiranya pelanggan bersetuju untuk melakukan pembelian hari ini.

Menetapkan Peringkat Awal

Gunakan pendekatan awal anda untuk menentukan tahap penjualan. Daripada menggunakan standard, "Boleh saya bantu?" benarkan pelanggan melayari sebentar. Apabila dia berhenti untuk memeriksa item, kenalkan diri anda dan katakan, "Apa yang anda mahu produk ini lakukan untuk anda?" Sekiranya produk mencapai faedah yang diinginkan, teruskan ke pembayaran untuk mendapatkan penjualan.