Cara Mendapatkan Perhatian di Twitter

Apabila bidang pengaruh anda berkembang, Twitter menjadi lebih kuat sebagai alat pemasaran untuk laman web, produk atau perkhidmatan. Walau bagaimanapun, di Twitter anda adalah satu pengguna di antara berjuta-juta orang, dan mendapat perhatian sukar jika anda mempunyai sedikit pengikut. Walaupun anda menggunakan Twitter sebagai alat sosial dan bukan untuk pemasaran, perlakukan diri anda sebagai jenama untuk membangun dan memupuk. Gunakan strategi promosi yang dikira untuk mendapatkan perhatian dan mendapatkan pengikut.

1

Tanya diri anda sebelum menyiarkan sebarang kandungan di Twitter sama ada anda menganggapnya berguna atau menarik yang berasal dari orang asing yang lengkap atau dekat. Menurut infografik 2011 yang dibuat oleh Touch Agency, 81 peratus pengguna Twitter mengikuti kurang dari 100 orang. Oleh itu, rata-rata pengguna Twitter selektif terhadap pengguna yang dia ikuti. Pengikut membantu anda menarik perhatian dengan "menge-tweet ulang" kandungan anda kepada pengikut mereka, dan anda berpeluang terbaik untuk mendapatkan pengikut dengan menyiarkan kandungan berkualiti tinggi secara konsisten.

2

Ikuti selebriti di Twitter dan hantar siaran sesekali kepadanya sehingga dia tweet semula satu kepada pengikutnya. Pengguna paling popular di Twitter adalah selebriti, yang kebanyakannya mempunyai berjuta-juta pengikut. Sekiranya selebriti menge-tweet semula salah satu catatan anda, itu meletakkan nama anda di hadapan pengikutnya. Sebilangan besar dari mereka cenderung melihat profil anda dan mempertimbangkan untuk mengikuti anda. Jangan lupa untuk mengikuti selebriti itu, dan harap dia mengikuti anda sebagai balasan.

3

Pautkan kandungan yang anda hantar pada perkhidmatan lain ke profil Twitter anda. Sebagai contoh, jika anda mengekalkan blog di Blogger atau Tumblr, menyiarkan video di YouTube atau berkongsi foto di Flickr, semua perkhidmatan ini merupakan jalan berpotensi yang dapat anda perolehi pengikut Twitter. Setiap kali anda menyiarkan kandungan baru, tambahkan ajakan bertindak ringkas seperti "Ikuti saya di Twitter untuk melihat video terbaru saya."

4

Siarkan kandungan pada acara semasa, berita selebriti dan item lain yang sedang dibincangkan oleh banyak pengguna Twitter. Tandakan kata kunci yang paling penting dalam tweet anda dengan menandainya dengan "hashtag" - simbol "#". Apabila pengguna Twitter mencari tweet baru-baru ini mengenai bandar "#Boston," misalnya, tweet anda mengenai perkara itu muncul.

5

Tweet secara langsung dari acara seperti konsert atau persidangan yang diminati oleh orang lain. Orang yang ingin menghadiri acara tersebut tetapi tidak dapat mengikuti anda untuk menerima laporan langsung anda. Gabungkan laporan anda dengan komen yang bernas, dan orang-orang yang mengikuti anda semasa acara tersebut dapat terus mengikuti anda untuk menerima laporan selanjutnya.