Tidak Dapat Menaip Isi E-mel Yahoo Menggunakan Firefox

Tambahan dan tetapan penyemak imbas umumnya bertanggungjawab atas ketidakmampuan untuk memasukkan isi e-mel Yahoo. Penting untuk mengetahui cara menguji penyemak imbas anda kerana apabila masalahnya berkaitan dengan tetapan anda, ia tidak akan dapat diselesaikan sendiri. Sekiranya add-on bertanggungjawab, anda harus mematikannya secara kekal atau melumpuhkannya secara manual setiap kali anda masuk ke akaun Yahoo anda.

Alat tambah

Ketidakupayaan untuk memasukkan isi e-mel Yahoo di Firefox kemungkinan besar berkaitan dengan tambahan. Sekiranya add-on mengganggu data yang digunakan untuk mesej Yahoo, input teks dapat disekat. Tambahan Ghostery telah menghalang sebilangan pengguna untuk menaip isi e-mel di Yahoo semasa menggunakan Firefox.

Safe mode

Untuk menentukan sama ada alat tambah salah, lancarkan Firefox dalam mod selamat. Di penyemak imbas anda, klik "Firefox" dan kemudian pilih "Bantuan." Klik "Mulakan Firefox dengan add-on yang dilumpuhkan" untuk memulakan penyemak imbas dalam mod selamat, di mana tiada tambahan diaktifkan .. Log masuk ke akaun e-mel Yahoo anda dan cuba buat e-mel. Sekiranya ia berfungsi, kembalilah ke penyemak imbas Firefox biasa anda dan matikan alat tambah satu demi satu. Apabila anda mengeluarkannya dan dapat menaip semula mesej Yahoo, anda akan mengetahui tambahan yang mengganggu e-mel anda.

Tetapan yang Disimpan

Kadang-kadang kuki yang disimpan atau maklumat yang disimpan dalam cache menghalang penyemak imbas anda berfungsi dengan baik. Ketidakupayaan anda untuk memasukkan e-mel Yahoo anda mungkin berkaitan dengan beberapa tetapan yang anda simpan. Padamkan sejarah anda dari menu "Firefox" dengan mengklik "Sejarah" dan kemudian pilih "Hapus Sejarah Terkini." Keluarkan semua data yang anda simpan dan log masuk ke Yahoo sekali lagi untuk melihat apakah masalahnya diselesaikan.

Yahoo

Kadang kala masalahnya tidak ada di pihak pengguna dan sebaliknya merupakan tanda bahawa Yahoo menghadapi masalah. Untuk menguji sama ada masalah dengan Yahoo, log masuk ke akaun anda pada penyemak imbas yang lain dan cuba masukkan isi e-mel. Sekiranya ia berjaya, tunggu beberapa jam untuk mengetahui apakah masalahnya diselesaikan sebelum menghubungi sokongan Yahoo.