Cara Menulis Salinan Radio untuk Perkhidmatan Perniagaan

Apabila anda memiliki atau mengurus perniagaan, pengiklanan dan pemasaran memainkan peranan penting dalam usaha anda. Itulah sebabnya membuat salinan strategik dan bijaksana untuk iklan radio anda adalah penting untuk benar-benar menjangkau pelanggan anda, memperkuat jenama anda dan, yang paling penting, menjual perkhidmatan anda. Sekiranya anda menulis skrip untuk iklan radio perniagaan anda, anda perlu memastikan pelanggan anda berada di barisan hadapan mesej anda.

Utamakan Pelanggan Anda

Satu kesilapan yang dilakukan oleh banyak perniagaan ketika mereka membuat salinan untuk iklan radio untuk mempromosikan perkhidmatan adalah memfokuskan mesej kepada syarikat dan perkhidmatan mereka. Ini boleh menjadi sukar, kerana semasa anda membina jenama anda ingin membincangkan apa yang anda lakukan dan siapa anda. Walaupun begitu, anda mempunyai masa yang terhad dalam iklan radio, dan anda perlu meluangkan masa untuk menyelesaikan masalah yang dihadapi pendengar anda. Sebagai contoh, jika anda menjual perkhidmatan membersihkan karpet, jangan mulakan iklan anda dengan memberitahu pendengar anda semua yang anda lakukan dengan baik. Mulakan iklan dengan mengenal pasti dengan pelanggan dan permaidani kotor mereka. Sekiranya cuti akan tiba, bincangkan betapa pentingnya menunjukkan rumah yang bersih kepada keluarga dan rakan-rakan yang berkunjung. Pelanggan anda akan mengenalinya dengan lebih baik dan lebih cenderung untuk terus mendengar semasa anda menyampaikan penyelesaian anda.

Elakkan Ucapan Teknikal atau Jargon

Anda mungkin pakar dalam industri anda. Walaupun begitu, kebanyakan pelanggan anda mungkin tidak. Lagipun, itulah sebabnya mereka memerlukan perkhidmatan anda. Semasa anda membuat salinan untuk iklan radio, elakkan menggunakan bahasa industri atau bahasa yang terlalu teknikal. Pendengar cenderung bersuara apabila mesej memerlukan banyak fokus untuk difahami. Tuliskan skrip anda dengan tepat bagaimana anda bercakap - tolak istilah teknikal yang tidak akan difahami oleh orang awam. Sekiranya anda menjual perkhidmatan kawalan perosak, misalnya, bincangkan mengenai racun perosak yang selamat dari persekitaran anda, bukan bahan kimia yang anda gunakan.

Ulangi Maklumat Penting

Walaupun anda mempunyai masa yang terhad dalam iklan radio, penting untuk menekankan ajakan bertindak. Ajakan bertindak anda adalah perkara yang anda mahu pendengar lakukan ketika mereka mendengar iklan anda. Contohnya, jika anda mahu mereka menelefon untuk membuat janji, suruh mereka berbuat demikian. Sekiranya anda mahu mereka mencetak kupon dalam talian, berikan alamat web mereka. Oleh kerana ini adalah bahagian terpenting dalam iklan anda, anda perlu menekankannya. Ulangi nombor telefon dan alamat web sekurang-kurangnya dua kali sehingga pendengar berpeluang untuk mencatat. Dan jika anda sedang menjalankan promosi khas, ulangi butiran penjualan beberapa kali.

Pastikan Ringkas

Satu masalah yang dihadapi oleh banyak perniagaan ketika membuat salinan radio sedang berusaha untuk bercakap dengan lebih daripada satu perkhidmatan. Walaupun anda mungkin menawarkan sejumlah perkhidmatan yang ingin anda nyatakan, iklan radio mungkin bukan tempat untuk melakukannya. Dalam jangka masa yang singkat, memasukkan terlalu banyak maklumat ke dalam skrip boleh menyebabkan pendengar anda lebih bingung daripada gembira dengan perkhidmatan anda. Ikuti satu tema dan perkhidmatan utama. Sebagai contoh, jika anda seorang salon yang menawarkan potongan rambut beli-satu-dapatkan-satu untuk keluarga, simpan skrip radio anda mengenai promosi dan perkhidmatan tersebut. Walaupun anda juga mungkin menawarkan perkhidmatan mewarna dan meletupkan, anda menghadapi risiko mencairkan mesej utama anda dengan memasukkannya.