Peranan MSRP dalam Keputusan Penetapan Harga

Beberapa pemboleh ubah lebih penting untuk perniagaan yang berjaya daripada harga. Sekiranya harga ditetapkan terlalu tinggi, pelanggan tidak akan membeli produk anda. Sekiranya harganya terlalu rendah, anda akan kehilangan keuntungan dan berpotensi membuat lebih banyak permintaan daripada pengeluaran yang dapat dipenuhi dengan cekap. Memilih titik harga yang optimum memang mencabar, tetapi menggunakan harga runcit yang disarankan oleh pengeluar (MSRP) memberi anda asas untuk keputusan harga ini.

Undang-undang Perdagangan yang Adil

Menurut Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan, undang-undang perdagangan yang adil pernah menegakkan harga minimum untuk produk perdagangan yang adil sebagai cara untuk mencegah amalan perdagangan yang tidak adil di kalangan peruncit dan memberi usaha kecil kepada perniagaan. Walau bagaimanapun, dalam praktiknya undang-undang perdagangan yang adil ini menghasilkan produk dengan harga lebih tinggi dan banyak kegagalan perniagaan. Oleh itu, undang-undang ini dicabut untuk menyediakan pasar yang lebih kompetitif. Pengilang masih boleh membuat MSRP, tetapi peruncit tidak wajib mematuhi cadangan ini.

Peranan MSRP

MSRP adalah harga yang disarankan yang mungkin memutuskan untuk digunakan oleh peruncit, tanpa tekanan dari pengilang. Harga ini banyak ditentukan oleh pengilang untuk secara tidak langsung mengawal harga runcit dan mengekalkan ekuiti jenama. Harga itu sendiri sudah mempunyai markup yang cukup besar yang dikira mengikut struktur harga, jadi peruncit mempunyai fleksibiliti untuk menurunkan atau menaikkan harganya. Walaupun pengeluar tidak dapat memaksa peruncit untuk mengadopsi MSRP mereka, pengeluar berhak untuk menolak peruncit keupayaan untuk membeli dan mengedarkan produk mereka jika harga yang dicadangkan berbeza secara radikal dari MSRP.

Kenaikan Harga Di Atas MSRP

Oleh kerana MSRP sudah mengandungi markup yang sihat, peruncit jarang merasa perlu untuk menaikkan harga ini. Ini tidak bermaksud mereka tidak akan melakukannya. Dalam usaha memaksimumkan keuntungan, mereka mungkin memutuskan untuk menaikkan harga, terutama pada produk dengan permintaan tinggi. Dalam kes seperti itu, memberitahu pengguna mengenai MSRP tidak disarankan, kerana mungkin akan membuat pengguna merasa terpinggir. Sebenarnya, dengan MSRP sering dilaporkan di majalah pengguna dan sumber dalam talian, harga di atas MSRP boleh menjadi lebih berbahaya bagi hubungan pelanggan daripada membantu keuntungan perniagaan.

Menurunkan Harga Di Bawah MSRP

Menetapkan harga lebih rendah daripada MSRP memberikan kemunculan tawar-menawar, sementara masih membiarkan margin keuntungan yang wajar. Walau bagaimanapun, anda mesti berhati-hati bagaimana anda mengiklankan penjualan. Menurut Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan, tidak sah mengiklankan penjualan secara haram. Sekiranya tidak ada peruncit yang menggunakan MSRP, maka pengiklanan potongan harga dari MSRP adalah mengelirukan, kerana sebenarnya tidak ada tawaran. Sekiranya kebanyakan peruncit menggunakan MSRP, maka harga yang didiskaunkan mempunyai makna dunia nyata bagi pengguna dan mungkin meningkatkan penjualan dari pelanggan yang dihargai.