Protokol & Etika Perniagaan

Mungkin Hari Jumaat Kasual, media sosial dan keseimbangan antara lelaki dan wanita yang lebih setara seharusnya dapat meratakan bidang dalam perniagaan; tetapi mereka juga meletakkan lebih banyak ranjau darat ke dalamnya. Rasa santai di tempat kerja moden tidak menghilangkan keperluan etika, tetapi mewujudkan keperluan baru di atas yang lama. Walau bagaimanapun, terdapat banyak pertolongan untuk pekerja hari ini mengenai etika.

Tempat Kerja yang terlalu dikenali

Perunding Etika Ann Marie Sabath dari At Ease, Inc., adalah pengarang lapan teks etika perniagaan, termasuk "Satu Minit Adab." Seperti yang dijelaskannya, tempat kerja tidak memiliki jarak profesional. Pekerja "rakan" bos di Facebook; temu janji antara pekerja tidak lagi pantang larang; dan berpelukan adalah perkara biasa. Dalam semua kes, terserah kepada penerima untuk memutuskan apakah dia terbuka terhadap keakraban tersebut. "Dengan memanjangkan lengan ke arah luar, kamu membuat jarak antara kamu dan pelukan," nasihat Sabath. "Genggaman dua tangan akan memberi orang ini ucapan yang lebih hangat daripada sekadar berjabat tangan."

Pakaian

Secara amnya, kod pakaian yang ditulis tidak menjadi masalah. Pengurusan atasan menentukan kod pakaian mengikut apa yang mereka pakai. Setiap teks etika perniagaan menyentuh pakaian dan "Casual Friday" khususnya. Tantangannya adalah bahawa "istilah itu sering disalahtafsirkan sebagai 'ceroboh'," seperti kata Sabath dalam "Etika Perniagaan Secara Ringkas." Sabath menasihati lelaki untuk tetap berpakaian slack, baju sukan dan kasut yang terpelihara dengan baik - bukan kasut - dan wanita untuk mengelakkan rok mini dan sandal jepit. Sabath mengulangi gergaji lama, "Berpakaian untuk pekerjaan yang anda mahukan." Di sini sekali lagi - pengurusan atasan mungkin tidak memakai seluar pendek berkhemah atau sandal jepit.

Etika Klasik

Letitia Baldridge dalam bukunya "Panduan Lengkap untuk Adab Eksekutif" membahas etika baru (misalnya, untuk e-mel dan telefon bimbit, dan dalam hubungan lelaki-wanita profesional). Tetapi sebahagian besarnya, etika tidak berubah. Eksekutif muda masih tiba di mesyuarat tepat pada waktunya, memperkenalkan dirinya, dan tidak duduk sehingga diminta oleh pihak penganjur. Tidak ada yang menggunakan kop surat syarikat untuk surat-menyurat peribadi. Orang masih menulis nota terima kasih untuk hadiah; seperti yang diperhatikan oleh Baldridge, hadiah telah menjadi lumrah dan terasa seperti hak, tetapi ucapan terima kasih menambah daya tarikan klasik pada hubungan.

Peraturan Emas

"Prinsip asas adab perniagaan adalah pertimbangan kepentingan dan perasaan orang lain yang teliti," tulis David Foster Robinson dalam "Etika Perniagaan: Panduan Lengkap Anda untuk Memperbaiki Tingkah Laku dalam Perniagaan." Ringkasnya, lakukan kepada orang lain seperti yang akan anda lakukan terhadap anda. Foster menasihati penilaian diri yang jujur ​​mengenai IMPACT, singkatan dari integriti, adab, keperibadian, penampilan, pertimbangan dan kebijaksanaan.

Elemen terakhir, kebijaksanaan, adalah apa yang Robinson sebut sebagai "penjaga pintu." Adakah anda cuba menyebarkan berita buruk dengan cara bersimpati atau menghebohkannya? Adakah anda menunggu seseorang selesai atau mengganggu? Sebarkan maklumat peribadi mengenai rakan sekerja atau simpan sendiri? Ingatkan orang tentang kesalahan mereka yang terdahulu atau lidah anda?

Latihan Diri dan Korporat

Teks Baldridge adalah 519 halaman penting yang harus dilakukan dan tidak boleh dilakukan, yang menjadikan rujukan yang komprehensif tetapi dibaca secara menyeluruh. Oleh itu, perpustakaan buku-buku cepat dan tepat, seperti "Etika Perniagaan dalam Ringkas," dan perundingan Sabath. Sabath menawarkan pelbagai program latihan korporat, serta DVD instruksional dengan judul seperti "Bagaimana Melakukan Diri Lebih Profesional semasa Makan Perniagaan." Manners International menawarkan pelbagai alat pengembangan profesional "train-the-trainer" yang bertujuan untuk sumber daya manusia. Salah satu tajuknya adalah "Panduan Pengajaran Etika Perniagaan", yang merangkumi garis panduan kursus dan panduan kurikulum.