Kaedah Berbeza untuk Sambungan Internet yang pantas

Sebilangan besar perniagaan memerlukan sambungan Internet yang pantas untuk menangani kandungan Web yang kaya dengan media serta komunikasi data dengan pelanggan dan syarikat lain. Semakin besar operasi anda, semakin banyak kelajuan, atau lebar jalur, anda memerlukannya. Penyedia Perkhidmatan Internet yang berbeza menawarkan pelbagai cara untuk mendapatkan sambungan pantas. Kos dan ketersediaan bergantung pada lokasi anda: bandar mempunyai sebahagian besar kemudahan yang diperlukan, sementara kawasan terpencil memiliki lebih sedikit.

DSL

Syarikat telefon menawarkan Talian Pelanggan Digital, atau DSL, yang merupakan salah satu bentuk Internet berkelajuan tinggi yang tertua dan paling banyak didapati. DSL menggunakan pendawaian telefon yang ada yang menghubungkan ke rumah atau pejabat untuk "piggyback" data di atas isyarat suara. Pada tahun 2012, garis DSL yang tersedia menawarkan kadar data muat turun antara 1.5 hingga 9 Mbps, atau juta bit sesaat. Syarikat telefon menghadkan kelajuan muat naik di bawah 640 kbps, atau ribu bit sesaat. Ini sesuai untuk kebanyakan keperluan rumah dan pejabat, tetapi jika anda mengirim data dalam jumlah besar, anda mungkin mendapati had kelajuan muat naik menyekat.

Kabel

Syarikat televisyen kabel mempunyai jenis perkhidmatan Internet pantas mereka sendiri, yang dihantar melalui pendawaian yang sama yang membawa isyarat TV. Mereka menawarkan pakej Internet berkelajuan tinggi untuk perniagaan dan juga pelanggan kediaman. Modem kabel menyambung ke komputer atau penghala rangkaian anda dan menerjemahkan data rangkaian menjadi isyarat yang serasi dengan sistem penyedia kabel. Seperti DSL, modem kabel tidak simetri; kelajuan muat turun jauh lebih pantas daripada muat naik. Penyedia kabel mengiklankan kadar muat turun hingga 100 MBPS dan memuat naik sehingga 10 MBPS. Perhatikan bahawa ini adalah kelajuan puncak; kerana anda berkongsi sistem dengan ribuan pelanggan lain, lalu lintas rangkaian yang tinggi dapat melambatkan anda.

Tanpa wayar 4G

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, penyedia wayarles seperti Verizon dan Boost Mobile menawarkan sambungan Internet pantas melalui rangkaian selular mereka. Kelajuan data setanding dengan DSL. Tarikan utama Internet tanpa wayar adalah mobiliti - ia tidak mengikat anda ke lokasi tertentu. Kelemahannya adalah, seperti dengan perkhidmatan telefon bimbit, data Internet tanpa wayar bergantung kepada kekuatan kekuatan isyarat dari tempat ke tempat, termasuk "tempat mati" di mana anda tidak mendapat perkhidmatan sama sekali. Beberapa komputer riba, komputer tablet dan telefon pintar mempunyai keupayaan 4G terbina dalam; anda juga boleh membeli peralatan rangkaian 4G untuk menyambung ke sistem komputer anda yang ada.

Satelit

Perniagaan di lokasi terpencil dapat menggunakan sambungan Internet berkelajuan tinggi yang dihantar melalui satelit. Hidangan, sama dengan yang digunakan untuk TV satelit, mewujudkan sambungan data dua hala. Modem menukar data rangkaian anda kepada isyarat yang serasi dengan satelit. Kelajuan serupa atau sedikit lebih pantas daripada DSL; muat naik kira-kira satu perempat secepat muat turun.

FiOS

Verizon menawarkan apa yang disebutnya FiOS, atau Fiber Optic Services, sekumpulan telefon dan Internet berkelajuan tinggi yang dihantar melalui kabel gentian optik. Kelajuan data untuk FiOS standard memuat turun hingga 150 Mbps, muat naik 35 Mbps untuk pengguna perniagaan kecil; "Quantum FiOS" yang lebih baru memberikan kelajuan hingga 300 Mbps. Anda boleh memilih perkhidmatan Internet sahaja atau gabungan Internet dan telefon. Sehingga 2012, Verizon menawarkan perkhidmatan di 13 negeri; periksa laman webnya untuk melihat apakah negeri anda dilindungi.

Sambungan Berkelajuan Tinggi Khusus

Sekiranya anda mempunyai perniagaan besar atau yang menghantar dan menerima sejumlah besar data, penyedia perkhidmatan Internet mempunyai sambungan rangkaian berkelajuan tinggi khusus. Sambungan ini mempunyai kelajuan hingga 10 Gbps, atau bilion bit sesaat. Perkhidmatan mewah ini merangkumi domain e-mel dan Web, pemantauan lalu lintas data berterusan dan tahap prestasi yang dijamin.