Bagaimana Memulakan Perniagaan Perancangan Kewangan

Perancang kewangan bekerjasama dengan individu, keluarga dan perniagaan untuk melaburkan wang mereka dengan bijak. Perancang, yang juga disebut penasihat kewangan, adalah pakar kewangan berpengetahuan dengan kemampuan untuk membezakan peluang pelaburan yang menguntungkan dari yang berprestasi rendah. Mereka memadankan pelanggan dengan gabungan produk yang disesuaikan yang melindungi aset mereka sambil memperoleh pulangan yang menguntungkan.

1

Ikuti dan lulus peperiksaan Certified Financial Planner yang ditawarkan oleh Certified Financial Planner Board of Standards. Sijil CFP menambahkan kredibiliti perniagaan anda dan meningkatkan reputasi profesional anda, yang dapat membantu menarik pelanggan baru. Sebagai tambahan kepada pensijilan sebagai tanda pencapaian, persiapan untuk peperiksaan dapat membawa kepakaran perancangan kewangan anda ke tahap seterusnya, memberi anda kelebihan untuk berjaya.

2

Dapatkan lesen Penasihat Pelaburan Berdaftar dan sebarang lesen perniagaan yang diperlukan di peringkat negeri. Menjadi RIA membolehkan anda memintas broker ketika menjual produk pelaburan, menjadikan transaksi lebih menguntungkan bagi anda. Ikuti dan lulus ujian Siri 6, yang dikendalikan oleh Lembaga Pengawalseliaan Industri Kewangan, untuk mendapatkan hak undang-undang untuk menjual dana bersama dan anuiti.

3

Daftarkan nama perniagaan anda. Langkau langkah ini jika anda ingin bekerja dengan nama anda sendiri. Sebagai perunding, perancang kewangan berjalan baik antara bekerja sendiri dan memiliki perniagaan. Operasi anda kemungkinan akan berfungsi sebagai bekerja sendiri sehingga anda mula mengambil pekerja.

4

Kumpulkan sekumpulan produk untuk ditawarkan kepada pelanggan anda. Bina hubungan dengan penyedia insurans hayat, rancangan simpanan kolej, anuiti, dana bersama dan jenis Akaun Persaraan Individu. Bina portfolio produk yang sesuai dengan sekurang-kurangnya tiga tahap toleransi risiko - tinggi, sederhana dan rendah.

5

Sewa pejabat untuk bertemu dengan pelanggan secara bersemuka. Sebilangan besar pekerjaan anda sebagai perancang kewangan dapat dilakukan di komputer riba di kedai kopi atau di pejabat rumah anda, tetapi sangat penting untuk mempunyai pejabat yang sesuai untuk pertemuan pelanggan. Manfaatkan model perniagaan sewa pejabat perkhidmatan penuh yang muncul. Daripada menyewakan ruang pejabat dengan cara tradisional, syarikat-syarikat ini menyewa kemudahan tertentu, seperti bilik persidangan, untuk jangka waktu yang ditentukan, yang membolehkan anda menjimatkan wang dengan membayar pejabat hanya apabila anda memerlukannya.

6

Dapatkan kesalahan dan peninggalan insurans. Kesalahan dan peninggalan insurans sangat penting bagi kebanyakan perunding, tetapi sangat penting bagi perancang kewangan. Niaga hadapan kewangan keluarga dan perniagaan mungkin bergantung pada pengurusan aset mereka. Sekiranya anda melakukan kesalahan atau gagal untuk mendedahkan maklumat tertentu yang mengakibatkan malapetaka kewangan, pelanggan anda boleh menuntut.

7

Pasarkan perkhidmatan anda dan layan pelanggan pertama anda. Bina laman web yang bermaklumat, cetak kad perniagaan dan mulakan rangkaian. Tawarkan untuk melayani rakan, keluarga dan kenalan perniagaan dengan harga potongan selama beberapa bulan pertama untuk merangsang pengiklanan dari mulut ke mulut, memperoleh pengalaman kerja yang tulen dan berusaha untuk melakukan apa sahaja dalam aktiviti perkhidmatan pelanggan anda.