Cara Memperbaiki Kesalahan Inventori dalam Penyata Kewangan

Kesalahan inventori mempengaruhi bahagian bawah syarikat anda dengan melukis gambaran yang tidak tepat mengenai prestasi kewangan dan nilai bersihnya. Apabila terdapat kesilapan dalam menghitung inventori, anda tidak mendapat angka yang tepat mengenai kos barang yang anda jual, dan anda juga mendapat maklumat yang salah mengenai nilai inventori pada kunci kira-kira.

Kos barangan yang dijual

Kos barang yang dijual adalah nilai inventori yang dijual untuk tempoh perakaunan tertentu, sama ada bulan, suku atau tahun. Rumus untuk COGS adalah membuka inventori ditambah dengan pembelian kurang menutup inventori. Taksiran COGS yang berlebihan membawa kepada pendapatan bersih yang lebih rendah. Sebaliknya, terlalu rendah COGS membawa kepada keuntungan kasar yang lebih tinggi dan pendapatan bersih yang lebih tinggi. Kedua-dua contoh memberikan pembacaan yang salah mengenai bagaimana prestasi perniagaan anda dalam tempoh tersebut dan mungkin bola salji seiring berjalannya waktu jika anda tidak membetulkan kesilapan pada inventori.

Contohnya

Andaikan pada akhir suku tahun, anda membeli inventori bernilai $ 1,000 apabila anda sudah mempunyai baki inventori permulaan sebanyak $ 100,000. Ini bermakna anda mempunyai inventori yang dijual dengan harga $ 101,000 pada awal suku berikutnya. Namun, daripada merekodkan pembelian inventori sebanyak $ 1,000, anda salah mencatatkannya sebagai $ 10,000. Ini menaikkan COGS sebanyak $ 9,000. Oleh kerana anda memotong COGS dari penjualan untuk memperoleh keuntungan kasar, jumlah COGS yang lebih tinggi akan mengurangkan pendapatan bersih setelah anda menolak semua perbelanjaan operasi yang lain.

Penyata imbangan

Neraca menyenaraikan aset dan liabiliti syarikat. Taksiran berlebihan untuk mengakhiri inventori pada kunci kira-kira bermaksud anda memandang rendah COGS untuk tempoh tersebut. Sebaliknya, meremehkan nilai akhir inventori membawa kepada kenaikan COGS. Di samping itu, kesilapan pendapatan bersih dari perbezaan COGS diterjemahkan menjadi pendapatan tertahan yang tidak betul pada kunci kira-kira. Untuk mengira pendapatan tertahan, anda menambahkan pendapatan bersih ke pendapatan tertahan yang berakhir dengan tempoh, kemudian tolak dividen berbayar. Pendapatan bersih yang salah kerana ralat inventori menyebabkan jumlah pendapatan tertahan yang tidak betul.

Kemasukan Jurnal untuk Kesalahan Pembelian

Catat entri jurnal terbalik untuk tempoh di mana anda menemui kesalahan inventori. Sebagai contoh, jika anda salah menilai pembelian inventori, debit akaun tunai anda dengan jumlah keterangan yang berlebihan dan kreditkan inventori anda dengan jumlah yang sama. Sekiranya terdapat pernyataan yang rendah dari pembelian inventori, debit inventori dalam jumlah pernyataan dan kredit tunai dengan jumlah yang sama.

Kemasukan Jurnal untuk Memperbaiki Neraca

Baki inventori yang terlalu tinggi membawa kepada inventori permulaan yang terlalu tinggi dan pendapatan tertahan dalam tempoh semasa. Sebagai contoh, pernyataan berlebihan sebanyak $ 10,000 memerlukan debit ke akaun pendapatan tertahan dan kredit ke akaun inventori. Sebaliknya, untuk pernyataan inventori $ 10,000, inventori debit sebanyak $ 10,000 dan perolehan simpanan kredit sebanyak $ 10,000 untuk membalikkan ralat.

Penyataan semula

Anda juga mesti menyatakan semula penyata pendapatan dan kunci kira-kira tempoh sebelumnya untuk kesilapan inventori. Pengurangan inventori bermaksud mengurangkan COGS pada penyata pendapatan, yang meningkatkan pendapatan bersih. Pada kunci kira-kira, tingkatkan nilai inventori dan turunkan pendapatan tertahan. Sekiranya terdapat pernyataan inventori yang berlebihan, tingkatkan COGS dengan jumlah dolar, yang menghasilkan pendapatan bersih yang lebih rendah. Pada kunci kira-kira mengurangkan inventori akhir untuk mencerminkan inventori akhir yang lebih rendah, dan mengurangkan pendapatan tertahan oleh perubahan dolar kepada pendapatan bersih.

Pendedahan

Pembetulan untuk memperbaiki kesilapan inventori tidak mencukupi. Sertakan pendedahan yang memperincikan kesalahan dan pembetulan seterusnya yang anda buat pada penyata pendapatan dan kunci kira-kira. Ini memberikan maklumat berguna untuk rujukan masa depan dan memberitahu penonton penyata kewangan mengenai masalah perakaunan sebelumnya seperti kesalahan inventori dan pembetulan pada rekod perakaunan.