Sebab-sebab Memerlukan Jenis Kontrak Tertentu dalam Penulisan

Tanpa kontrak bertulis, perjanjian lisan mungkin tidak dapat dilaksanakan. Tidak semua kontrak harus dibuat secara bertulis, tetapi membuat perjanjian terperinci juga membantu setiap pihak kontrak memahami tanggungjawabnya. Sama ada anda menggunakan kontrak untuk pekerja atau transaksi perniagaan, buat dua salinan perjanjian yang ditandatangani dan simpan satu untuk rekod anda.

Undang-undang itu

Sebilangan besar negeri memerlukan kontrak apabila penjualan barang melebihi $ 500 atau lebih, menurut laman web FindLaw. Undang-undang berbeza mengikut negeri, tetapi anda mungkin perlu membuat kontrak untuk pengambilan pekerja, pertukaran penjualan atau perkhidmatan dengan jumlah dolar tertentu, harta tanah, pembelian kenderaan atau perjanjian yang berlanjutan di luar jangka masa tertentu. Untuk mengetahui sama ada negeri anda memerlukan kontrak untuk fungsi tertentu perniagaan anda, seperti pengambilan pekerja, hubungi Pentadbiran Perniagaan Kecil negeri anda atau peguam anda.

Untuk Menghuraikan Perjanjian

Kontrak secara jelas menentukan tanggungjawab setiap pihak kontrak. Contohnya, jika anda berjanji akan memberikan perkhidmatan kepada pelanggan selama tiga minggu dengan harga $ 400, pelanggan tidak boleh membantah bahawa anda menjanjikan perkhidmatan selama sembilan minggu dan enggan membayar anda. Sekiranya anda menjual produk atau perkhidmatan, kontrak juga menentukan produk dan harga. Sebagai contoh, jika pelanggan berjanji untuk membayar $ 500 sebagai ganti kenderaan, kontrak anda harus menyenaraikan nombor pengenalan, tahun, jenama dan model kenderaan. Sekiranya anda cuba menjual pelanggan kereta serupa dan bukan kereta yang anda persetujui, pembeli tidak perlu membayar kerana anda tidak mematuhi perjanjian.

Untuk Menentukan Pembayaran dan Yuran

Anda mungkin menghadapi masa sukar untuk mengenakan yuran lewat atau penalti lain tanpa kontrak. Sekiranya anda memberikan perkhidmatan kepada pelanggan, anda boleh menggunakan kontrak untuk menentukan pengaturan pembayaran dan bayaran lewat atau akibat daripada pembayaran. Contohnya, anda mungkin memerlukan pembayaran selewat-lewatnya pada 15 setiap bulan dan mengenakan bayaran lewat 15 peratus dari baki jika pembayaran lewat lima hari. Oleh kerana pelanggan bersetuju dengan kontrak dengan memberikan tandatangannya, itu dapat dilaksanakan oleh undang-undang. Sekiranya anda menyewa ruang perniagaan, kontrak pajakan anda mungkin menjelaskan sebarang yuran yang berkaitan dengan pembayaran lewat atau pengusiran.

Untuk Menguatkuasakan Perjanjian

Tujuan kontrak adalah untuk mendokumentasikan perjanjian antara dua atau lebih pihak. Sekiranya satu orang gagal menunaikan janjinya, pihak kontrak lain boleh memilih untuk menuntut perkhidmatan atau ganti rugi. Sekiranya kontraktor tidak menunjukkan pekerjaannya seperti yang dijanjikan dalam kontrak, anda boleh menuntut kontraktor tersebut atas kos yang berkaitan dengan melanggar perjanjian, seperti perlu membayar lebih banyak wang dalam waktu singkat. Sekiranya anda berjanji untuk memberikan perkhidmatan atau menyampaikan produk dan tidak, pihak lain boleh menuntut anda.