Adakah Anda Memerlukan Lesen untuk Menjual Makanan Yang Dibungkus?

Keperluan perlesenan untuk makanan yang sudah dikemas berbeza-beza di setiap lokasi dan dari satu jenis makanan ke yang lain, tetapi mereka mempunyai banyak unsur yang sama, terutama mengenai kebersihan dan keselamatan makanan. Adalah cukup selamat untuk mengatakan bahawa jika anda merancang untuk menjual makanan yang sudah dikemas, kemungkinan besar anda perlu mendapatkan lesen dan mematuhi beberapa peraturan. Perinciannya berbeza-beza dari pemeriksaan dapur rumah anda hingga pakaian dan melesenkan pertubuhan berskala profesional.

Jenis Makanan Pra Bungkus

Makanan yang dipanggang, gula-gula dan pengetinan asid tinggi cenderung merupakan makanan pra-paket berisiko rendah, dan banyak negeri membenarkan anda melesenkan dapur rumah anda untuk menghasilkannya. Barang-barang ini termasuk acar, salsas dan jem, dan cenderung membawa risiko penyakit bawaan makanan yang agak rendah. Sebarang produk makanan yang dikemas dengan bahan-bahan yang berpotensi berbahaya seperti daging, keju, nasi, kacang dan sayur-sayuran yang dimasak, atau makanan yang perlu disejukkan biasanya memerlukan dapur komersial berlesen.

Jenis Dapur Berlesen

Walaupun banyak negeri membenarkan anda menghasilkan makanan berisiko rendah di luar dapur rumah anda, anda masih harus mematuhi senarai syarat untuk membuat dapur anda mematuhi peraturan dapur pondok. Sebagai contoh, Jabatan Pertanian Negeri Washington melihat pelan lantai, resipi, pemprosesan, pembungkusan, pelabelan, peralatan, pembersihan dan sanitasi, sistem untuk produk temu janji dan pengurusan anak dan haiwan kesayangan sebelum bersetuju untuk melesenkan dapur anda. Senarai ini kelihatan menakutkan, tetapi banyak item di dalamnya seperti pembungkusan dan pelabelan adalah pertimbangan yang perlu anda atasi untuk memastikan operasi anda berjalan lancar.

Dapur komersial berlesen mesti memenuhi banyak kriteria yang sama untuk dapur pondok, terutama yang berkaitan dengan keselamatan dan kebersihan makanan. Sekiranya tempat tinggal anda dizonkan dengan betul, anda juga boleh membina dapur komersial di sana, tetapi ia tidak boleh sama dengan dapur rumah anda. Dapur komersial dipatuhi dengan standard yang lebih ketat dalam hal kebersihan dan keselamatan makanan.

Contohnya, anda memerlukan sinki yang berbeza untuk mencuci tangan, membersihkan produk dan mencuci pel anda. Anda juga memerlukan penyejukan yang mencukupi untuk menyejukkan makanan yang berpotensi berbahaya dengan cukup cepat untuk memastikannya selamat. Seperti proses dapur pondok, pemeriksa kesihatan yang melesenkan dapur anda akan memerlukan maklumat mengenai menu, proses dan pelabelan anda.

Tempat Jualan yang berbeza, Lesen yang berbeza

Selain bergantung pada skala operasi dan bahan-bahan anda, proses perlesenan untuk makanan prakemas berbeza-beza, tergantung di mana dan bagaimana dan di mana anda menjual produk anda. Jabatan kesihatan bandar atau daerah anda akan menjadi agensi pelesenan anda jika anda menjual makanan bungkus yang dibuat di dapur komersial terus kepada pelanggan anda, seperti di pasar tani, di gerai anda sendiri atau melalui penghantaran ke rumah.

Jabatan pertanian negeri anda melesenkan dapur anda jika anda memborong ke kedai, kecuali produk anda mengandungi lebih daripada jumlah minimum daging atau jika anda menjual di beberapa negeri. Sekiranya demikian, anda akan berusaha melesenkan dengan Jabatan Pertanian persekutuan. Dapur pondok dilesenkan oleh jabatan pertanian negeri, dan banyak negeri membenarkan anda menjual produk dapur pondok di peringkat borong dan runcit.