Perbezaan Budaya & Keperibadian yang Mempengaruhi Kerja Berpasukan

Tempat kerja adalah persekitaran dinamik yang sering berubah. Sama ada orang, proses, pasaran atau produk, sering terdapat pergeseran yang harus ditangani oleh pekerja. Walaupun sebilangan pekerja bekerja dengan pasukan yang sama untuk jangka masa yang panjang, kemungkinan besar anggota pasukan baru akan datang dan pergi seiring perubahan keperluan perniagaan.

Namun, tidak semua pekerja mempunyai latar belakang budaya atau ciri keperibadian yang sama, jadi sukar untuk bergaul dengan semua orang dan berfungsi dengan berkesan sebagai pasukan yang produktif. Hasilnya, penting untuk memahami perbezaan antara ahli pasukan dan mengetahui cara mengatasinya untuk mencapai matlamat perniagaan.

Kepelbagaian Budaya dan Kerja Berpasukan

Masyarakat menjadi semakin global, yang bermaksud bahawa pekerja sering bekerjasama dengan orang-orang dari pelbagai negara, agama, budaya dan latar belakang. Kepelbagaian ini memberikan perspektif dan peluang unik di tempat kerja, kerana pekerja dapat membawa idea dan proses baru ke meja yang mungkin tidak pernah difikirkan sebelumnya di syarikat. Namun, kadang-kadang perbezaan budaya juga boleh menimbulkan beberapa cabaran kerja berpasukan.

Menurut Future Learn, penting untuk memahami perbezaan untuk memupuk keharmonian dalam satu pasukan. Perbezaan budaya mempengaruhi kerja berpasukan akibat tiga bidang utama:

  • Gaya komunikasi: Dalam beberapa budaya, dianggap tidak sopan untuk berbicara secara langsung, sedangkan yang lain digalakkan. Ini boleh menyebabkan miskomunikasi, kebencian dan kekeliruan. Sebilangan ahli pasukan mungkin tidak akan bersuara jika mereka tidak bersetuju dengan ahli pasukan lain kerana itu bukan sesuatu yang dilakukan dalam budaya mereka. Dalam kes lain, pemberian maklum balas atau arahan langsung boleh diambil sebagai menginjak kaki atau terlalu banyak kuasa.
  • Hierarki dan kuasa: Kesamarataan di tempat kerja adalah norma dalam beberapa budaya, sedangkan pada yang lain strukturnya lebih hierarki. Bagi pekerja yang berasal dari budaya yang memfokus pada status dan kewibawaan, berbicara mengenai masalah mungkin sukar kerana mereka merasa tidak selesa atau tidak hormat. Sebaliknya, mereka yang menghargai kesetaraan mungkin menganggap orang lain kurang kompeten jika mereka tidak berkongsi pemikiran dan pendapat mereka dengan kepemimpinan.
  • Risiko dan membuat keputusan: Dalam beberapa budaya, membuat keputusan memerlukan lebih banyak data dan maklumat daripada yang lain. Sebilangan pekerja mungkin mempunyai toleransi yang rendah terhadap risiko dan tidak mahu berkomitmen untuk membuat keputusan tanpa mempunyai konteks atau perincian. Orang lain mungkin yakin dalam membuat keputusan tanpa banyak data. Ini boleh mempengaruhi kadar pasukan dan bagaimana kerja dijalankan.

The Big Five Personality Ciri dan Prestasi Pekerjaan

Kadang kala, pekerja boleh berasal dari latar belakang budaya yang sama tetapi masih mempunyai banyak perbezaan yang harus ditangani di tempat kerja. Selalunya, sifat keperibadian pekerja mempengaruhi bagaimana mereka bekerja dengan orang lain. Ahli psikologi telah membahagikan sifat keperibadian menjadi lima kategori utama, yang masing-masing beroperasi secara berterusan, menurut Simply Psychology. Keperibadian boleh dipengaruhi oleh persekitaran tempat anda dibesarkan dan tinggal, serta susunan genetik seseorang. Sebenarnya, kira-kira separuh keperibadian anda diwarisi daripada ibu bapa anda.

Mari kita jelaskan ciri keperibadian "Lima Besar" dan bagaimana mereka menyumbang kepada prestasi pekerja:

  • Kesadaran: Seorang pekerja yang sangat berhati-hati teratur, berorientasikan terperinci dan bijaksana terhadap rakan sepasukan mereka. Sebaliknya, seorang pekerja yang mendapat markah rendah pada skala teliti akan menghadapi kesukaran untuk bekerja dalam satu pasukan kerana mereka tidak pandai menyelesaikan tugas atau memenuhi matlamat. Mereka juga akan menghadapi kesukaran untuk mengawal dorongan mereka.
  • Kesesuaian: Pekerja yang sangat senang bersimpati terhadap orang lain dan menunjukkan rasa empati. Mereka mudah dipercayai dan bekerja dengan baik dengan orang lain. Di seberang, pekerja yang tidak senang tidak peduli bagaimana perasaan rakan sepasukan. Mereka boleh menuntut dan sangat keras kepala, yang menyukarkan kerja berpasukan.
  • Neuroticism: Ini berkaitan dengan kestabilan emosi seseorang secara keseluruhan. Mereka yang mendapat skor neurotisme rendah, tenang, terkumpul dan berdaya tahan. Mereka membantu membawa pasukan sepanjang masa sukar. Sebaliknya, pekerja yang mendapat markah tinggi terhadap neurotikisme merasa cemas, mempunyai kecenderungan bermusuhan dan sering tertekan.
  • Keterbukaan: Rasa ingin tahu adalah bahagian penting dari keterbukaan, serta berfikir di luar kotak. Ini membolehkan pekerja memberikan idea inovatif kepada rakan sepasukan mereka. Pekerja yang mendapat skor keterbukaan lebih suka rutin dan tidak menyukai perubahan. Mereka berkembang berdasarkan struktur dan keteraturan.
  • Ekstroversi: Karyawan yang mendapat skor rendah dalam ekstroversi adalah pendengar yang baik, yang merupakan ciri utama seseorang yang cemerlang dalam kerja berpasukan. Namun, mereka juga terpelihara dan bosan dengan sosialisasi yang terlalu banyak. Di seberang, ekstrovert berkembang dengan interaksi sosial, walaupun mereka dapat mencari perhatian.

Membina Pasukan yang Berkesan

Sekiranya anda mempunyai jabatan atau pasukan yang berbeza dalam perniagaan anda, atau mengambil pekerja untuk bekerja sebagai sebahagian daripada pasukan, penting untuk memastikan anda mengumpulkan orang yang tepat. Walaupun bijak menumpukan pada kemahiran, pendidikan dan pengalaman unik setiap pekerja, anda juga harus mempertimbangkan perbezaan budaya dan keperibadian mereka. Sekiranya tidak, anda mungkin berakhir dengan pasukan yang tidak berfungsi dan tidak dapat mencapai matlamat yang telah anda tetapkan untuk mereka.

Menurut Harvard Business Review, yang terbaik adalah mengembangkan pasukan pekerja di mana terdapat keseimbangan peranan. Jika tidak, terdapat konflik dan perselisihan. Tanpa mengira budaya atau keperibadian, Harvard Business Review mengesyorkan agar ahli pasukan dapat memainkan peranan berikut: berorientasikan hasil, fokus hubungan, berfokus pada proses, pemikir inovatif, dan pragmatik dan praktikal. Sekiranya pasukan anda terlalu bergantung pada salah satu peranan ini, mereka akan menghadapi masalah untuk memenuhi objektif mereka. Begitu juga, jika pasukan kehilangan salah satu peranan ini, mereka mungkin tidak dapat menyelesaikan tugas apa pun.

Sebagai contoh, jika pasukan tidak mempunyai peranan yang berfokus pada proses, mereka mungkin mengalami kesukaran untuk membuat jadual dan mematuhinya. Sekiranya mereka tidak mempunyai peranan yang berfokus pada hubungan, mereka mungkin tidak dapat menyelesaikan konflik atau berunding dengan berkesan. Walaupun pasukan ini hanya mempunyai dua atau tiga orang, adalah penting untuk memastikan bahawa setiap pekerja dapat mengambil pelbagai peranan agar dapat bekerja bersama dengan berkesan.

Mengatasi Perbezaan untuk Meningkatkan Prestasi

Sifat keperibadian Big Five dan prestasi kerja sebagai satu pasukan saling berkaitan. Begitu juga, kepelbagaian budaya juga mempengaruhi produktiviti dan kecekapan dalam satu pasukan. Untuk mengatasi perbezaan ini dan mengatasi cabaran, sangat penting bagi setiap pasukan untuk memiliki pemimpin yang kuat. Menurut Talking Talent, mengembangkan pasukan yang berkesan bermula dengan kepemimpinan yang berkesan. Pemimpin dan pengurus pasukan perlu membimbing pekerja mereka dengan visi gambaran besar yang memberi inspirasi, dan juga menyerahkan tanggungjawab kepada orang yang tepat. Ini bermaksud bahawa pemimpin perlu memahami kekuatan, kelemahan dan minat setiap anggota pasukan mereka.

Menurut Jostle, salah satu cara terpenting untuk bekerjasama dengan orang lain dalam satu pasukan adalah dengan mengakui perbezaan mereka dan memahami. Ketidaksepakatan adalah peluang untuk belajar sesuatu dari rakan sekerja dan mengadakan perbincangan terbuka mengenai cabaran yang dialami pekerja. Pastikan untuk menghargai perbezaan ahli pasukan dan bagaimana mereka memberikan perspektif baru, dan tunjukkan kepada mereka bahawa mungkin untuk bekerjasama sambil berkomunikasi dengan berkesan dan menumpukan pada objektif perniagaan.

Jangan lupa untuk meraikan pencapaian pasukan anda. Kenali rintangan yang harus mereka tempuhi setiap minggu bersama dan tunjukkan cara yang mereka berjaya. Ini menunjukkan kepada mereka hal-hal yang mereka pelajari tentang budaya dan sifat keperibadian masing-masing, dan bagaimana mereka dapat mendekati perbezaan ini pada saat perselisihan timbul.