Cara Menyalin Carta Kewangan Google

Google menyediakan banyak carta kewangan dan templat spreadsheet dalam perkhidmatan pembuatan, muat naik dan penyimpanan dokumen dalam talian Dokumen Google percuma. Untuk mengakses Dokumen Google, anda memerlukan Akaun Google dengan nama pengguna dan kata laluan. Setelah anda menyediakan Akaun Google anda, log masuk ke Google Docs untuk mencari carta kewangan dan templat hamparan yang boleh anda salin dan muat turun ke komputer anda.

1

Lancarkan penyemak imbas Web anda dan pergi ke Docs.google.com. Masukkan nama pengguna dan kata laluan Akaun Google anda di medan log masuk, kemudian klik butang "Masuk".

2

Klik di dalam kotak input carian di bahagian atas halaman utama Google Docs. Taip "carta kewangan" atau "hamparan kewangan" ke dalam bidang carian. Klik butang anak panah di sebelah butang "Cari Dokumen" di sebelah medan input carian. Pilih "Cari Templat Awam" dari senarai tarik-turun untuk melancarkan carian. Google memaparkan hasil carian di tetingkap utama.

3

Klik butang "Gunakan Templat Ini" di bawah carta atau hamparan yang ingin anda salin. Ini membuka carta di tetingkap baru.

4

Klik "Fail" di menu utama. Pilih "Muat turun Sebagai" dari menu konteks; kemudian pilih format fail pilihan anda. Dokumen Google membolehkan anda menyalin dan memuat turun item dalam banyak format, termasuk Excel, PDF, OpenOffice dan HyperText Markup Language. Klik butang "Simpan" dan tetapkan lokasi simpanan komputer pilihan anda untuk menyalin dan menyimpan carta atau hamparan ke cakera keras komputer anda.