Bagaimanakah Ujian Jumlah Hasil Menunjukkan Keanjalan Permintaan?

Sebagai pemilik perniagaan kecil, anda perlu mengetahui bagaimana perubahan harga dapat mempengaruhi pendapatan anda. Walaupun anda mungkin meneka bahawa penurunan harga akan meningkatkan penjualan, anda perlu mengesahkan firasat ini dengan ujian pendapatan keseluruhan. Ujian ini akan memberitahu anda apa jenis permintaan yang ada untuk produk atau perkhidmatan sehingga anda dapat menetapkan harga maksimum dan menerima pendapatan maksimum.

Andaian

Untuk menjalankan ujian jumlah pendapatan, anda harus menganggap bahawa harga adalah satu-satunya perkara yang mempengaruhi permintaan. Di dunia nyata, ini mungkin tidak benar. Cuaca buruk, misalnya, boleh mempengaruhi permintaan produk runcit dengan harga apa pun. Untuk tujuan ujian jumlah pendapatan anda, anggap bahawa satu-satunya faktor adalah harga.

Menaikkan Harga

Naikkan harga pada produk 10 peratus. Pada akhir tempoh ujian, seperti 1 suku, ukur hasil penjualan anda dengan harga baru. Sekiranya pendapatan turun 10 peratus, produk tersebut mempunyai keanjalan kesatuan, yang bermaksud permintaan turun dengan peratusan yang sama dengan kenaikan harga. Walau bagaimanapun, jika permintaan tidak jatuh ketika anda menaikkan harganya, permintaan sangat tidak elastik. Ini bermakna anda boleh mencuba menaikkan harga lebih tinggi dan mengukur permintaan untuk melihat apakah ia jatuh. Sekiranya perubahan harga membuat penurunan mendadak, anda tahu bahawa permintaan sangat anjal dan anda mesti berhati-hati dengan harga yang anda tetapkan untuk produk tersebut.

Menambah Perbezaan Isipadu

Sekiranya anda merancang untuk menjual produk dengan harga yang rendah dengan harapan dapat menjual lebih banyak sehingga pendapatan anda akan meningkat kerana permintaan meningkat, anda mesti melakukan ujian jumlah pendapatan terlebih dahulu. Turunkan harga dengan peratusan, seperti 20 peratus, dan ukur permintaan. Kenaikan mendadak lebih dari 20 peratus menunjukkan bahawa anda mungkin dapat menjual cukup produk dengan harga yang lebih rendah dan dengan itu meningkatkan pendapatan. Strategi penjualan anda boleh berjaya.

Had Ujian

Permintaan untuk produk cenderung menurun dari masa ke masa. Walaupun penurunan harga dapat meningkatkan permintaan, kepuasan pelanggan mengikuti pembelian jumlah yang meningkat. Ringkasnya, ujian jumlah pendapatan anda boleh menghasilkan hasil yang hanya baik untuk masa yang terhad. Penyelesaiannya adalah dengan menjatuhkan harga buat sementara waktu dan kemudian mempertimbangkan untuk melakukan ujian pendapatan keseluruhan pada produk lain untuk melihat apakah anda dapat meningkatkan permintaan.