Cara Memotivasi Pekerja yang Bekerja di Pekerjaan Rutin dan Berulang

Tugas yang berulang-ulang memberi kebosanan dan kebobrokan, menyebabkan pekerja menjadi tidak bermotivasi untuk berprestasi pada tahap tinggi. Walaupun wajar bagi pekerja untuk menjadi tidak berminat setelah melakukan perkara yang sama berulang kali, anda mempunyai tanggungjawab sebagai pengurus untuk memastikan pekerja mendekati pekerjaan mereka dengan motivasi. Menawarkan pekerja pilihan untuk mengambil jawatan baru, mendesak mereka untuk mencapai tujuan baru dan membiarkan mereka berpartisipasi di tempat kerja yang menyenangkan dapat menghasilkan staf yang bermotivasi dan terinspirasi.

1

Kakitangan kereta api silang, yang membolehkan anda menempatkan pekerja dalam peranan yang berbeza sekiranya pekerja memanggil orang sakit atau mengundurkan diri tanpa notis. Ini juga memberi anda peluang untuk beralih pekerja ke posisi yang berbeda jika mereka menunjukkan kurangnya minat pada posisi mereka sekarang. Memberi tugas baru kepada pekerja untuk meningkatkan kesedaran mereka di tempat kerja dan meningkatkan motivasi dan semangat.

2

Beri pekerja anda tujuan baru, tetapi itu tidak bermakna anda harus mencipta tugas baru untuk mereka. Fikirkan bagaimana mereka dapat menyelesaikan tugas harian mereka dan pada masa yang sama menyelesaikan sesuatu yang baru. Menawarkan ganjaran sebagai motivasi. Sebagai contoh, andaikan anda memberitahu juruwang untuk berusaha menjual kad nombor keahlian X pada minggu semasa. Tujuan itu sendiri tidak memerlukan motivasi tambahan bagi juruwang, tetapi jika anda menawarkan kad hadiah kepada juruwang ke restoran tempatan, kemungkinan dia akan menjadi lebih berminat.

3

Buat persekitaran yang menarik kerana persekitaran kerja yang kusam dan tidak memikat memupuk rasa bosan di kalangan pekerja. Tanamkan tempat kerja dengan bersemangat dengan tampil berkarisma, tersenyum dan bergurau dengan kakitangan anda. Biarkan pekerja anda mendengarkan muzik, jika mungkin, dan jangan menghalangnya daripada bercakap sesama mereka jika berbuat demikian tidak memberi kesan buruk kepada pekerjaan mereka.

4

Keluarkan aspek linear pekerjaan berulang. Katakan anda menjalankan kedai pizza, dan persiapan pagi selalu termasuk membuat pizza, stromboli, lasagna dan salad, mengikut urutan itu. Sekiranya perniagaan atau pelanggan anda tidak mengalami jadual penyediaan di luar pesanan, biarkan pekerja anda memutuskan pesanan setiap hari. Fleksibiliti membantu mewujudkan minat dalam pekerjaan.

5

Beri pekerja anda rehat sepanjang hari. Menyelesaikan tugas yang sama selama lapan jam setiap hari sering mengakibatkan pengurangan pulangan. Tanpa rehat atau dua hari pada waktu siang, seorang pekerja akan merasa bosan dengan pekerjaannya dan berusaha sedikit untuk memastikan dia menyelesaikan setiap tugas dengan sebaik mungkin.