Idea Pemasaran untuk Hospital

Hospital menyediakan perkhidmatan yang sangat diperlukan untuk keluarga dan pesakit yang menghadapi krisis akhir hayat kerana penyakit terminal. Memasarkan hospital memerlukan menghampiri dua pasaran sasaran yang berbeza. Pasaran sasaran pertama terdiri daripada profesional penjagaan kesihatan seperti doktor, kaunselor dan jururawat yang pesakitnya memerlukan perkhidmatan anda. Anda juga harus memasarkan dan mendidik individu dan keluarga mereka untuk meyakinkan mereka bahawa rumah sakit anda menyediakan tempat yang peduli dan selesa untuk orang yang mereka sayangi selama fasa terakhir kehidupan mereka.

Penyenaraian

Senaraikan hospital anda di direktori yang keluarga gunakan untuk mencari perkhidmatan yang sesuai. Sertailah organisasi seperti National Hospice and Palliative Care Organisation dan National Association for Home Care and Hospice. Sebaik sahaja anda menjadi ahli, rumah sakit anda akan menerima senarai supaya rujukan dapat dihantar dengan cara anda. Jalankan iklan di halaman kuning tempatan direktori telefon kawasan anda dan di buletin, surat khabar yang merangkumi masalah kesihatan dan penerbitan yang ditujukan kepada warga emas.

Rujukan

Kirim surat yang memperkenalkan perkhidmatan anda kepada pekerja sosial, kaunselor, pendeta dan ahli terapi yang mungkin bersedia memberikan rujukan. Ikuti panggilan telefon untuk membantu mendidik pasaran ini mengenai hospital. Hantarkan juga surat ke pejabat doktor, sumber rujukan lain. Oleh kerana anda bersaing dengan syarikat farmaseutikal untuk mendapatkan perhatian doktor, buatlah rawatan buatan sendiri dan bawa ke pejabat doktor dalam balang dengan nama rumah sakit anda di atasnya. Sekiranya anda hanya dapat melakukannya sekali dalam setahun, bawa rawatan semasa Bulan Penjagaan Rumah dan Hospis pada bulan November. Bawalah sebilangan brosur ketika anda membawa makanan, jadi pejabat mempunyai bahan untuk membagikan mengenai rumah sakit anda.

Artikel

Menulis artikel untuk penerbitan tempatan memberi anda cara untuk mendidik orang ramai dan profesional perubatan mengenai manfaat rumah sakit anda. Tulis artikel yang menerangkan bagaimana kos perawatan di hospital biasanya lebih murah daripada penyelesaian hospital atau rumah sakit; melindungi hakikat bahawa syarikat insurans swasta, Medicare dan Medicaid membantu membayar rawatan tersebut. Buat artikel yang memberikan soalan yang harus ditanyakan oleh keluarga kepada rumah sakit ketika mempertimbangkan perkhidmatan untuk orang yang dikasihi.

Papan tanda

Sebelum kakitangan anda berangkat ke rumah pesakit, tambahkan tanda magnetik dengan logo, nama, nombor telefon dan alamat laman web hospital anda ke kenderaan kakitangan. Menggunakan papan tanda pada kenderaan anda membantu membina jenama sehingga nama anda tidak asing lagi bagi prospek. Beri latihan supaya kakitangan anda tahu apa yang harus dikatakan dan soalan yang harus ditanyakan ketika seseorang melihat tanda di kenderaan mereka menghampiri mereka untuk meminta lebih banyak maklumat.

Pesta Kesihatan

Menyewa gerai di pameran kesihatan memberi anda kaedah untuk bertemu dan mendidik prospek tempatan mengenai manfaat hospital. Untuk menjadikan bilik ini lebih menarik secara visual, cetak dan gantung gambar individu penyayang yang bekerja dengan pesakit di sekitar ruang. Berikan cetakan satu halaman kajian kes yang membantu menjelaskan bagaimana rumah sakit anda membantu pesakit dan keluarganya menangani situasi akhir hayat dengan lebih baik.