IPad Saya Membeku Semasa Ia Memuat Naik

IPad yang dibekukan semasa penyegerakan mungkin disebabkan oleh beberapa masalah biasa. Sekiranya masalah itu berlaku sekali sahaja dan anda dapat meneruskan penggunaan iPad dan iTunes secara normal, tindakan tidak diperlukan. Sekiranya iPad anda tetap beku atau masalah berlaku setiap kali anda cuba menyegerakkan, anda perlu melakukan beberapa penyelesaian masalah untuk mengasingkan dan memperbaikinya.

Mulakan semula atau Tetapkan Semula

Biasanya anda dapat menyelesaikan skrin beku dengan memulakan semula peranti. Mula-mula cabut iPad dari komputer dan cuba matikannya dengan menekan dan menahan butang "Tidur / Bangun", yang terletak di bahagian atas. Kemudian luncurkan tab merah untuk mematikan. Setelah dimatikan, tekan dan tahan butang "Tidur / Bangun" sehingga logo Apple muncul. Sekiranya ini tidak berjaya, tetapan semula adalah pilihan seterusnya. Tekan dan tahan butang "Tidur / Bangun" dan butang "Laman Utama" di bawah skrin iPad sehingga anda melihat logo Apple muncul. Ini akan mengambil masa sekurang-kurangnya 10 saat.

Lumpuhkan Penyegerakan Automatik

Sekiranya anda selalu mengalami pembekuan semasa anda menyegerakkan, nonaktifkan penyegerakan automatik sehingga anda dapat menyelesaikan masalahnya. Untuk melakukan ini, klik menu Edit di iTunes dan pilih Preferences. Pilih tab Peranti dan centang kotak di sebelah Mencegah iPod, iPhone dan iPad daripada Menyelaraskan Secara Automatik. Klik "OK" dan pastikan pilihan ini tetap dipilih semasa anda menyelesaikan masalah.

Kemas kini

Sistem operasi, iTunes dan perisian iPad anda semestinya terkini untuk mengelakkan pembekuan semasa penyegerakan. Untuk mengemas kini Windows, klik logo Windows Update pada bar tugas anda, jika kelihatan, atau kunjungi Windows Update secara dalam talian. ITunes mesti memberitahu anda secara automatik jika perlu dikemas kini; cukup ikuti arahan di skrin anda apabila anda menerima amaran kemas kini. Versi program terkini juga tersedia untuk dimuat turun dari laman web Apple. Setelah anda mengemas kini iTunes, periksa kemas kini pada iPad anda. Di bawah Peranti di iTunes, pilih iPad anda apabila disambungkan. Pada tab Ringkasan cari Periksa Kemas Kini. Klik butang ini dan ikuti arahan pada pemasangan.

Fail Bermasalah

Sekiranya semua perisian anda terkini tetapi anda masih menghadapi masalah pembekuan semasa penyegerakan, beberapa data yang anda cuba segerakkan mungkin menyebabkan masalah tersebut. Penyegerakan secara manual dapat membantu anda mengasingkan fail yang tidak baik. Untuk melakukan ini, nyahpilih semua pilihan penyegerakan. Kemudian pilih satu demi satu dan tekan "Segerakkan." Sebaik sahaja anda mendapat pilihan yang tepat, segerakkan fail pada satu masa untuk menentukan mana yang menyebabkan masalah. Contohnya, jika anda mempunyai album baru, nyahpilih di iTunes, segerakkan untuk mengeluarkannya dari iPad, dan kemudian cuba menyegerakkan lagi. Tonton semasa penyegerakan untuk diperhatikan apabila berlaku pembekuan. Sekiranya anda mempunyai fail yang buruk, hapus fail tersebut. Sekiranya anda mengasingkan masalah di tab Maklumat, seperti kenalan atau kalendar, tetapkan semula sejarah penyegerakan untuk peranti. Dari menu Edit di iTunes, pilih Preferences, Devices and Reset Sync History.

Podcast

Podcast diketahui menyebabkan kesalahan semasa penyegerakan iPad. Sekiranya anda cukup yakin podcast menyebabkan masalah atau jika anda tidak dapat mengasingkan sumber masalah lain, buang semua podcast yang ada di iPad anda. Cari mereka di iPad dan kemudian padamkan secara manual dengan menggeser jari anda pada setiap tajuk dan mengetuk "Padam."

Pemalam

Kadang-kadang pemalam iTunes pihak ketiga boleh menyebabkan ralat, terutamanya jika iTunes dikemas kini tetapi pemalamnya tetap ketinggalan zaman. Untuk mencari pemalam dan menentukan apakah mereka menyebabkan masalah, cari folder berikut di komputer anda: C: \ Users [nama pengguna] \ Data Aplikasi \ Roaming \ Apple Computer \ iTunes \ iTunes Plug-in. Apabila anda menjumpai folder, pindahkan ke desktop dan kemudian cuba menyegerakkan lagi. Sekiranya penyegerakan berfungsi, tinggalkan folder di desktop.

Pulihkan iPad

Kadang-kadang iPad perlu dikembalikan ke tetapan kilang. Ini akan menghapus semua data dari peranti, yang merupakan alasan yang baik untuk selalu menyegerakkannya untuk sandaran. Untuk memulihkan, sambungkan iPad ke iTunes dan pilih di bawah Peranti. Kemudian klik butang "Pulihkan" di bahagian bawah tab Ringkasan.