Apa itu Pengambilan, Pemilihan & Induksi?

Pengambilan, pemilihan dan induksi adalah sebahagian daripada proses sumber manusia untuk mencari, mengambil dan melatih pekerja baru. Kumpulan bakat di pasaran global masa kini sering sangat besar dan sangat kompetitif. Tanpa proses strategik, pemimpin sumber manusia mungkin tidak membawa bakat yang paling sesuai ke dalam syarikat. Ini kadang-kadang dipanggil pengambilan pekerja sepanjang hayat.

Mengenalpasti Keperluan Pengambilan

Langkah pertama dalam proses merekrut adalah mengenal pasti keperluan syarikat. Dengan mengenal pasti keperluan jawatan, jawatan atau iklan perekrutan dapat dihasilkan untuk menarik calon yang memiliki tahap pengalaman, kemahiran dan standard pendidikan tertentu. Dalam persekitaran perniagaan masa kini, keperluan merekrut jauh melebihi pengalaman atau pendidikan. Menjadi sangat spesifik mengenai tugas pekerjaan membantu calon dan majikan melayakkan diri mereka sendiri pada permulaan proses pengambilan.

Ambil contoh syarikat yang memerlukan pengarah Teknologi Internet. Keperluan pengambilan pekerja seringkali melebihi seseorang yang berpengalaman dalam bidang IT. Orang ini mungkin memerlukan pengalaman dan pengetahuan khusus mengenai program proprietari dan sistem operasi. Mungkin diperlukan orang ini berinteraksi dan memimpin latihan keselamatan dalam talian untuk pasukan dengan itu mempunyai kemahiran orang yang kuat dan juga kemahiran komputer.

Proses Pemilihan yang Sistematik

Mempunyai proses yang sistematik untuk menemuduga dan memilih pekerja baru adalah sangat penting untuk menyelesaikan sesuatu dengan dua sebab. Yang pertama adalah alasan undang-undang. Sekiranya semua orang menjalani proses yang sama, tidak ada yang dapat mendakwa mereka tidak disewa kerana pilih kasih atau diskriminasi. Yang kedua adalah tidak bergantung pada reaksi usus dan "perasaan baik" tentang seseorang.

Proses yang sistematik mungkin bermaksud semua orang menjalani beberapa ujian kelayakan. Sekiranya anda mengambil pembantu eksekutif, ini mungkin merangkumi kemahiran komputer atau ujian menaip. Ketika datang ke wawancara yang sebenarnya, semestinya ada serangkaian soalan yang setiap orang akan ditanya dengan rubrik mengenai bagaimana jawapannya adalah nilai. Fikirkan tentang guru Bahasa Inggeris yang menilai esei; semuanya subjektif tetapi perlu ada standard di mana seseorang mendapat A, B, C, D atau F.

Menuju Integrasi yang Berjaya

Setelah anda membuat pilihan dan pengambilan pekerja baru bermula, jangan hanya membuangnya ke serigala. Luangkan masa untuk menaiki mereka. Onboarding adalah proses menangani sumber daya manusia standard dan kertas gaji yang diperlukan untuk pematuhan undang-undang dan kewangan.

Sebahagian dari proses ini harus merangkumi semua jenis sistem dan latihan keselamatan. Adalah bijak untuk mengadakan perjumpaan pasukan untuk memperkenalkan orang baru dan memandu mereka di sekitar kemudahan tersebut. Ini membantu menyatukan orang itu ke dalam budaya korporat. Beberapa syarikat juga menugaskan mentor atau rakan untuk membantu onboarding, setelah pengambilan pekerja baru berfungsi.