Kelebihan & Kekurangan Anggaran Bergulir

Bagi pemilik perniagaan kecil, mempunyai anggaran yang ada membantunya terus mengawal perbelanjaan dan memantau kemajuan syarikatnya ke arah pendapatan dan tujuan keuntungannya. Anggaran tradisional, menurut University of Colorado, adalah ramalan pendapatan dan perbelanjaan bulan demi bulan untuk 12 bulan akan datang, yang disiapkan pada waktu yang hampir sama setiap tahun. Sejak kebelakangan ini, lebih banyak syarikat tertarik untuk melaksanakan belanjawan bergulir - menyesuaikan anggaran sepanjang tahun berdasarkan hasil sebenar dan kemudian mengunjurkan kemajuan. Perniagaan kecil boleh, misalnya, meninjau hasil sebenar pada setiap akhir suku dan kemudian meramalkan empat suku tambahan.

Mencerminkan Persekitaran Perniagaan Dinamik

Satu keluhan umum mengenai anggaran tahunan standard adalah bahawa ia menjadi ketinggalan zaman sepanjang tahun kerana persekitaran di mana perniagaan beroperasi - ekonomi, industri, persaingan - sentiasa berubah. Perubahan ini memberi kesan kepada hasil operasi syarikat. Kelebihan dari falsafah belanjawan bergulir adalah bahawa ia menyedari kesukaran untuk menjangkakan bagaimana persekitaran perniagaan satu tahun dari sekarang. Pemilik perniagaan kecil menyesuaikan ramalannya sepanjang tahun sebagai tindak balas terhadap perubahan dalam persekitaran perniagaan.

Keputusan Perbelanjaan Lebih Logik

Pengurus yang mempunyai wang yang tersisa dalam anggaran mereka hingga akhir tahun cenderung membelanjakan wang itu hanya kerana ada, bukan kerana perbelanjaan itu diperlukan. Masalah yang berlawanan adalah pengurus jabatan yang telah menghabiskan dana yang dianggarkan mereka takut untuk meminta wang tambahan ketika akhir tahun menjelang, walaupun mereka telah mengenal pasti projek atau peluang yang sangat bermanfaat bagi syarikat. Kelebihan kaedah belanjawan bergulir adalah bahawa ia menganggap anggaran sebagai panduan, bukan sesuatu yang dilekatkan.

Masa Respons Lebih Pantas

Seorang pemilik perniagaan mungkin melihat pada pertengahan tahun bahawa salah satu produknya telah mengalami penjualan yang luar biasa. Strategi beliau adalah untuk menjaga momentum penjualan untuk produk yang berjaya dengan menyediakan lebih banyak sumber pemasaran untuk produk tersebut. Anggaran bergulir - ramalan bergulir, seperti juga disebut oleh CFO Magazine - mempunyai kelebihan untuk membolehkannya mengalokasikan semula dana dari segmen perniagaannya yang tidak menunjukkan prestasi yang baik kepada mereka yang mengalami kejayaan. Kelebihan lain ialah dia dapat bertindak balas dengan lebih cepat terhadap peluang yang timbul.

Sebagai contoh, pemilik perniagaan kecil mungkin mengetahui bahawa salah satu pesaingnya berminat untuk menjual syarikatnya. Ramalan berterusan membolehkannya melihat dengan cepat apakah dia mampu melakukan pemerolehan - atau membuat penyesuaian perbelanjaan ke depan untuk memastikan dia dapat.

Meliputi Ketidakcekapan Penganggaran

Anggaran belanjawan ini berkuat kuasa mulai tahun ini lagi. Variasi anggaran dari tahun ke semasa dihapuskan - seperti permulaan yang baru. Tetapi ini boleh menjadi keburukan, kerana sebilangan syarikat mendapati bahawa tidak kira berapa kali mereka membuat ramalan semula, mereka masih mengalami perbezaan anggaran yang tidak dapat diterima. Masalahnya mungkin kaedah ramalan mereka.

Anggapan yang digunakan untuk membuat ramalan pendapatan, misalnya, mungkin tidak realistik mengingat persekitaran perniagaan, yang menghasilkan variasi negatif yang berterusan. Daripada terus membelanjakan belanjawan ke depan, pemilik perniagaan harus menyemak dengan pengurusnya proses yang mereka gunakan untuk menghasilkan anggaran.

Belanjawan Bergulir Boleh Mengambil Masa

Belanjawan tidak dapat menjalankan perniagaan. Ia hanyalah alat untuk menyokong pembuatan keputusan. Kelemahan kaedah belanjawan bergulir ialah pemilik perniagaan akhirnya meminta pengurus mereka menghabiskan terlalu banyak masa untuk menyiapkan ramalan baru. Ini menimbulkan kebencian jika masa yang dihabiskan untuk meramalkan menghalang pengurus menyelesaikan tugas kritikal lain.