Cara Mengarang & Merancang Mesej Perniagaan yang Berkesan

Sebagai pemilik perniagaan, anda menghadapi godaan yang jelas untuk memusatkan perhatian pada apa yang ingin anda sampaikan semasa menulis mesej perniagaan, tetapi itu bukan kunci untuk berjaya menyampaikan maksud anda. Penulisan persuasif yang berkesan bergantung pada menargetkan apa yang ingin diketahui oleh pelanggan, pelanggan, pekerja dan pihak berkepentingan utama lain, menjawab soalan mereka, meredakan ketakutan mereka dan membuat mereka ingin bertindak.

Pelajari Penonton Anda

Langkah pertama dalam merancang dan menyusun pesanan perniagaan adalah dengan menentukan khalayak anda. Sekiranya anda mempunyai banyak khalayak yang membeli produk atau perkhidmatan anda dengan alasan yang berbeza, mungkin lebih baik membuat mesej yang berbeza dan menghantarnya melalui saluran yang berlainan, daripada berusaha membuat satu mesej yang cuba menjadi segalanya kepada semua orang. Lihat demografi pelanggan sasaran dan mesej jenama anda untuk menentukan orang yang tepat yang ingin anda jangkau.

Tentukan Keperluan Mereka

Setelah mengetahui siapa khalayak anda, tentukan mengapa mereka perlu mendengar pesanan anda. Ini sering berkisar pada keuntungan utama anda, jika anda menulis salinan untuk iklan, membuat brosur atau mengembangkan surat jualan. Sekiranya anda menulis sesuatu untuk pengurusan syarikat, anggota jabatan tertentu atau pekerja lain, pertimbangkan apa keperluan mereka dan bagaimana mesej anda akan membantu mereka. Ini sering berpusat pada menunjukkan keperluan yang mereka miliki atau menunjukkan faedah yang mereka mahukan. Hantarkan maklumat ini dalam ayat utama anda untuk membuat penonton anda ingin membaca atau mendengar mesej anda.

Tawarkan Penyelesaian

Setelah anda mengetahui siapa penonton anda dan apa yang mereka mahukan dari anda, tawarkan penyelesaian untuk keperluan mereka. Ini mungkin harga yang lebih rendah, kualiti yang lebih tinggi, peluang untuk bersenang-senang atau berstatus jika penonton adalah pelanggan dan pelanggan. Mungkin lebih sedikit kerja, peluang untuk membuat pekerjaan lebih mudah atau cara untuk meningkatkan penjualan jika khalayak anda adalah pekerja atau pengurus anda. Pemesejan perniagaan lebih berkesan jika anda mengingatkan pembaca bahawa mereka memerlukannya, kemudian tunjukkan kepada mereka bahawa anda dapat memenuhi keperluan tersebut. Walaupun anda mesti menyampaikan berita buruk, seperti pengurangan waktu, gaji atau faedah untuk pekerja, ingatkan mereka bahawa mereka masih akan mempunyai pekerjaan dan tindakan anda akan membantu mereka tetap bekerja.

Bantu Mereka Bertindak

Jangan biarkan penonton anda sendiri setelah anda meyakinkan mereka tentang idea atau cadangan anda. Beri mereka langkah-langkah khusus untuk bertindak. Ini termasuk menambahkan URL ke iklan, meletakkan nombor bebas tol di setiap halaman katalog anda, menambahkan PS ke surat penjualan dengan nombor telefon anda atau memberitahu mereka bahawa anda akan menghubungi pada hari tertentu sehingga mereka dapat menyiapkan sebarang pertanyaan mereka mempunyai.