Pecahan Perenggan Tidak Berfungsi di WordPress

Laman web perniagaan anda boleh menjadi kesan pertama calon pelanggan. Kajian dari Makmal Teknologi Berorientasi Manusia di Ottawa mengatakan bahawa pengunjung menentukan minat dalam laman web dalam jarak 50 milisaat, dengan tarikan visual sebagai faktor terpenting. Sebuah laman web WordPress dengan blok teks yang panjang dan tidak rata kelihatan ceroboh dan tidak teratur, menjadikan kandungan anda sukar dibaca dan menghalau pengunjung. Penyebab yang paling biasa untuk hilangnya perenggan perenggan adalah menyalin dan menampal teks dari pemproses kata, kesilapan editor Visual, lembaran gaya yang tidak dikodkan dengan baik dan pemalam yang tidak sesuai.

Teks Berformat

Perisian pemprosesan kata, seperti Microsoft Word, Apple's Pages dan Apache OpenOffice sumber terbuka, memformat teks ketika dimasukkan. Apabila anda menyalin teks dari program dan menyisipkannya ke dalam pos WordPress baru, pemformatan juga akan dipindahkan. Untuk mengelakkan ini, salin dan tampal teks dari program ke dalam program penyunting teks seperti Windows Notepad atau Apple's TextEdit. Penyunting teks menukar kandungan menjadi teks biasa dan tidak mengekalkan pemformatannya. Salin teks dari program penyunting teks dan masukkan ke dalam catatan WordPress.

Lembaran Gaya Tema

Beberapa tema WordPress, terutamanya tema percuma yang dibuat oleh pengkoding amatur, mungkin tidak mempunyai kod helaian gaya bertingkat yang diperlukan untuk jarak perenggan yang betul. CSS format dan mengawal kandungan tersusun laman web. Untuk menentukan sama ada tema CSS yang tidak dikodkan dengan betul menghilangkan jeda perenggan, aktifkan tema WordPress lalai dan periksa laman web ini. Sekiranya perenggan pecah dengan betul, tema adalah sumber masalah. Selaraskan padding untuk sifat "p" dalam helaian gaya. Dari papan pemuka WordPress, klik "Rupa" dan "Tema" dan klik "stylesheet.css." Cari kod "p {padding: 0 0 0px" dan ubah "0" akhir ke angka yang berbeza, seperti "10."

Penyunting Visual dan HTML

WordPress menawarkan dua kaedah untuk memasukkan dan memformat tulisan baru - editor Visual dan editor HTML. Teks anda mungkin memperoleh atau kehilangan format ketika beralih di antara keduanya, terutama ketika memasukkan konten media seperti video tertanam, file gambar dan HTML yang dikodekan dengan tangan. Untuk mengelakkan masalah, tulis kandungan anda menggunakan satu editor atau yang lain. Editor Visual adalah editor WordPress lalai dan membolehkan anda mengedit teks dan gambar anda secara visual, seperti yang anda lakukan dalam pemproses kata. Penyunting HTML membolehkan anda memasukkan kod struktur HTML dengan teg. Teg "" yang dimasukkan pada awal dan akhir blok teks membungkus teks menjadi perenggan. Pratonton siaran untuk memeriksa format sebelum anda menerbitkannya.

Plugin dan Perisian Tertinggal

Kadang-kadang, pemalam boleh mengganggu output HTML dan mengganti kod dan kandungan asli. Banyak plugin WordPress dibuat oleh pihak ketiga - pengguna WordPress yang telah mengembangkan fungsi tambahan untuk perisian WordPress. Beberapa pemalam mungkin dikodkan dengan buruk, sementara yang lain mungkin rosak setelah kemas kini perisian WordPress. Nyahaktifkan setiap pemalam satu demi satu untuk menentukan pemalam mana yang menyebabkan masalah. Selain itu, perisian WordPress yang lama boleh menyebabkan masalah HTML apabila digabungkan dengan tema atau pemalam yang lebih baru. Untuk hasil terbaik, kemas kini WordPress dan semua pemalam ke versi terbaru yang tersedia.