Etika Perniagaan mengenai Simpati

Menyatakan rasa simpati dalam hubungan perniagaan menuntut untuk mengimbangi ucapan takziah dengan tahap cadangan yang tidak semestinya diperhatikan dalam hubungan yang lebih intim. Anda mungkin memutuskan untuk menyampaikan simpati anda secara lisan kepada orang yang sedang bersedih atau anda boleh menghantar ungkapan saguhati. Walaupun hubungan anda dengan orang yang berkabung adalah profesional, anda mungkin masih mematuhi peraturan umum etika simpati.

Etika Simpati Umum

Kesederhanaan berfungsi dalam situasi di mana orang yang berkabung rapuh. Anda mungkin tidak mengetahui bagaimana orang itu meluahkan kesedihannya dan anda tidak mahu mengembara ke kawasan sensitif secara tidak sengaja. Menyatakan rasa simpati dan bukannya empati. Jangan katakan, misalnya, "Saya tahu bagaimana perasaan anda." Sebagai gantinya, katakanlah, "Kami minta maaf atas kehilangan anda. Kami ada di sini untuk anda dalam masa yang sukar ini. " Pernyataan simpati yang sederhana tidak bersifat klise, terlalu emosional atau terlalu terpisah.

Pekerja

Apabila seorang pekerja mengalami kerugian, pejabat boleh mengambil koleksi untuk mengirim bakul atau bunga di peringatan atau upacara pengebumian. Sekiranya anda memilih untuk menghantar sesuatu ke rumah orang itu, hantarkan tanaman sebagai perayaan hidup yang lebih lama. Anda boleh menghantar kad simpati kepada pekerja anda dengan ucapan takziah yang ringkas namun penuh belas kasihan. Tulis tangan anda nota anda untuk sentuhan peribadi yang penting.

Untuk rakan sekerja

Rakan sekerja mungkin ingin menghantar kad simpati kepada rakan sekerja yang sedang bersedih. Rakan sekerja boleh menandatangani nama mereka atau menambah nota ringkas pada kad simpati. Nyatakan kesedihan atas kehilangan dan penjagaan berterusan untuk kesejahteraan rakan sekerja yang sedang berduka.

Keluarga

Kadang kala perniagaan kehilangan pekerja kerana sakit atau kemalangan. Beri kebenaran kepada pekerja untuk menyatakan kesedihan mereka dengan menyatakan saguhati kepada keluarga. Hormatilah hubungan profesional anda dengan si mati dengan menghantar kad atau bunga. Tuliskan nota baik yang mengakui kerugian.