Cara Membuat Senarai di Excel untuk Mac

Versi Mac Excel mengandungi ciri yang sama dengan rakan Windows, termasuk alat penyaringan standard dan formula yang telah diformat sebelumnya. Pengiraan dan penyortiran dapat dilakukan dengan mudah menggunakan alat seperti AutoSum dan Filter. Anda juga boleh menggunakan alat dalam Excel untuk Mac untuk membuat senarai.

1

Lancarkan Excel dan buka hamparan di mana anda ingin membuat senarai. Pilih sel di mana anda mahu memulakan.

2

Taipkan nama item pertama dalam senarai ke dalam sel. Contohnya, jika anda membuat senarai hari dalam seminggu, ketik "Ahad". Sekiranya senarai anda adalah sekumpulan data biasa, seperti hari, bulan atau nombor berturut-turut, Excel untuk Mac dapat melengkapkan senarai anda secara automatik. Untuk mengisi baki hari dalam seminggu secara automatik, pilih sel "Ahad" dan arahkan kursor di sudut kanan bawah. Klik dan seret kursor ke lajur sel sambil menekan butang tetikus.

3

Buat senarai tersuai anda sendiri untuk Excel untuk diisi secara automatik. Klik butang "Excel" dan pilih pilihan "Pilihan", yang akan membuka tetingkap dialog yang terpisah. Klik pilihan "Daftar Tersuai" di bawah bahagian "Rumus dan Daftar".

4

Isi baki senarai anda secara manual. Setelah selesai mengetik entri awal di sel atas \, tekan kekunci "Enter" untuk pergi ke sel seterusnya di lajur. Anda juga boleh menggunakan anak panah ke bawah untuk pergi ke sel berikutnya, atau cukup klik padanya, untuk terus menaip item yang perlu ada dalam senarai anda.