Perkara yang Perlu Dipertimbangkan Semasa Membuka Kedai Pasar Segar

Kedai-kedai pasar segar biasanya menjual kepada pelanggan barang-barang yang baru dipanggang, hasil tempatan dan daging dari haiwan yang dibiakkan pada makanan organik di persekitaran yang tidak berperikemanusiaan. Perkhidmatan pelanggan dan persepsi mengenai kualiti adalah penting bagi semua penjual runcit, tetapi pemilik pasaran yang baru mesti berusaha keras untuk meyakinkan pelanggan mengapa mereka harus membayar barang dagangannya. Ini kerana dia bergantung pada lingkaran sosial calon pelanggan yang lebih kecil untuk menjana keuntungan, dibandingkan dengan peruncit besar.

Lokasi

Ahli perniagaan harus memilih lokasi untuk kedai pasar segar mereka yang sering dikunjungi oleh pelanggan berpendapatan sederhana dan tinggi. Kawasan dengan tumpuan profesional muda bandar yang tinggi menjadikan lokasi terbaik kerana mereka mempunyai pendapatan tambahan untuk dibelanjakan untuk pemilihan makanan. Pasar baru biasanya memiliki rancangan lantai terbuka untuk memberi kesan bawah sedar kepada pelanggan tentang kebebasan dan keterbukaan, jadi pemilik perniagaan harus membeli atau menyewa etalase besar.

Suasana

Pemilik pasar yang segar tidak boleh menduplikasi teknik pemasaran dan paparan kedai runcit besar. Pelanggan yang membeli-belah di tempat-tempat ini menginginkan suasana membeli-belah kelas bawah yang kelihatan asli. Pemilik harus menuliskan tanda harga dengan tangan dan memastikan bahawa pekerja berusaha lebih keras untuk membantu pelanggan. Taktik mudah, seperti menawarkan bunga segar untuk dijual berhampiran bahagian depan kedai dan menggunakan bakul kayu untuk memegang buah-buahan, meyakinkan pelanggan bahawa pasar segar menawarkan sesuatu yang berbeza dari kedai runcit lain.

Makanan

Pelanggan membayar lebih banyak di kedai pasar segar kerana persepsi kualiti. Pemilik perniagaan harus mengekalkan rantaian bekalan yang ketat untuk menyediakan produk terbaru. Mereka harus mendapatkan produk secara tempatan dan menyenaraikan dari mana produk tempatan berasal dari tanda harga. Dengan produk haiwan, mereka harus menekankan keadaan tidak berperikemanusiaan - seperti telur yang berasal dari ayam bebas. Barang yang dipanggang harus disiapkan hampir pada waktu pelanggan diharapkan membelinya, dan daging harus dipotong atas permintaan pelanggan atau berkali-kali sepanjang hari.

Kesegaran

Tidak kira seberapa baik pemilik kedai pasar baru menghabiskan inventori, dia akan mempunyai lebih banyak sampah daripada kedai kotak besar. Dia tidak boleh mengkhianati persepsi kualiti pelanggannya. Pemilik mesti meminta pekerja membuang produk yang telah habis tempohnya dengan segera dan juga mesti membuang produk yang belum matang atau mengalami kerosakan kecil.