Langkah dalam Rancangan Pemasaran Sukan

Industri hiburan berdaya saing dan pertarungan untuk perbelanjaan pelanggan bergantung kepada sengitnya. Ini bermaksud organisasi sukan tidak boleh mengabaikan aspek pemasaran perniagaan mereka atau menganggap bahawa pangkalan peminat tradisional mereka akan sentiasa bersama mereka. Langkah-langkah strategik diperlukan untuk menjamin daya maju kewangan jangka panjang, dan untuk memastikan produk, harga, saluran pengedaran dan promosi menawarkan peluang maksimum untuk berjaya.

Setuju pada Matlamat

Apa-apa rancangan pemasaran sukan mesti bermula dengan gambaran besar organisasi. Mulakan dengan pernyataan misi anda, objektif anda dan matlamat jangka pendek dan jangka panjang anda. Pastikan anda selalu dekat dan semua orang yang terlibat dalam menulis rancangan pemasaran anda melakukan perkara yang sama. Tidak ada pendekatan pemasaran yang mungkin dapat membantu perniagaan anda berjaya melainkan jika ia memiliki pandangan, dan perhatian yang berterusan dapat membuat rancangan tersebut tidak meningkatkan ruang lingkup perniagaan anda secara tidak sengaja, atau sebaliknya.

Lakukan Analisis SWOT

Dapatkan gambaran tentang kedudukan anda di pasaran dengan melakukan analisis SWOT. Catat kekuatan, kelemahan, peluang dan ancaman yang dihadapi perniagaan anda, dan nilaikan kekuatan dalaman dan luaran yang akan mempengaruhi anda ke hadapan. Itu akan membantu anda menentukan jalan apa yang dapat menyebabkan peningkatan kejayaan, dan apa yang dapat menggagalkan operasi jika tidak dikurangkan atau diperbetulkan. Pastikan untuk mempertimbangkan industri hiburan yang lebih besar dan juga pesaing khusus sukan anda dalam hal ini, kerana ia akan memberikan gambaran yang lebih tepat mengenai pertarungan untuk masa dan wang pelanggan anda. Ini juga harus mengingatkan anda siapa audiens sasaran anda, sesuatu yang harus diingat ketika memutuskan strategi terbaik untuk menjangkau pelanggan anda.

Membezakan

Salah satu kunci strategi pemasaran yang berjaya adalah meletakkan diri anda sebagai unik dalam pemikiran pelanggan anda. Perniagaan anda mempunyai cadangan nilai yang berbeza dengan orang lain. Tegaskan bahawa dalam bahan pemasaran anda untuk menonjol daripada orang ramai.

Tetapkan Objektif

Mungkin kelihatan jelas, tetapi jangan lupa untuk merakam apa yang anda harapkan dapat dicapai oleh rancangan pemasaran ini. Tetapkan tujuan khusus yang dapat diukur, sama ada berkaitan dengan asas pelanggan yang diperluas, peningkatan keuntungan, kesedaran jenama atau (kemungkinan besar) gabungan beberapa objektif. Semakin jelas anda menunjukkan tempat yang anda harapkan untuk mengikuti rancangan tersebut, semakin baik peluang untuk membawa anda ke sana.

Tentukan Strategi

Terdapat banyak platform iklan yang tersedia, dari media tradisional hingga papan iklan hingga media sosial. Tanyakan pada diri sendiri apa yang akan menjangkau khalayak sasaran anda dan susun strategi pemasaran anda dengan tepat. Anda mungkin akan mendapati bahawa gabungan mana-mana atau semua ini akan menjadi pilihan terbaik untuk anda, tetapi pastikan rancangan tindakan anda menggambarkan realiti yang berbeza dari masing-masing. Anda akan menjangkau khalayak yang berbeza dengan papan iklan daripada yang anda lakukan dengan Facebook, jadi sesuaikan mesej, jadual waktu dan anggaran dengan sewajarnya.

Menilai dan Menyelaraskan

Rancangan pemasaran sukan tidak dirancang untuk disusun. Lihat metrik anda secara berkala dan menilai seberapa baik rancangan itu mengejar objektifnya. Sekiranya beberapa strategi berjalan lebih baik dari yang diharapkan, sumber daya dapat dialokasikan semula di sana untuk memastikan momentum itu berterusan. Sekiranya orang lain gagal beresonansi, pendekatan tersebut dapat diubah untuk sesuatu yang lebih mungkin berjaya.