Kemahiran Tambahan yang baik untuk Pemasaran

Pemasaran adalah mengenai komunikasi, jadi apabila ingin melengkapkan latihan pemasaran langsung anda, setiap kemahiran yang berkaitan dengan komunikasi adalah tempat yang baik untuk bermula. Pemasar juga harus memahami sifat manusia pada tahap yang luas dan bagaimana individu saling berhubungan antara satu sama lain. Ini dapat membantu anda menargetkan pemasaran anda dengan melibatkan pengguna pada tahap yang lebih peribadi.

Kemahiran Menulis dan Menyunting

Pemasar sering bertanggungjawab untuk menulis siaran akhbar, buletin dan bahan lain yang memperkenalkan pengguna kepada produk atau membuat mereka berhubung dengan syarikat. Walaupun anda tidak bertanggungjawab untuk komunikasi ini, kemahiran menulis dan menyunting sangat penting untuk membuat e-mel yang teliti, berkesan dan ringkas serta komunikasi penting lain. Mengikuti kelas penyuntingan atau mempelajari amalan terbaik dalam tatabahasa, gaya dan mekanik akan memberikan komunikasi bertulis anda penampilan yang lebih profesional yang mencerminkan rangkaian syarikat dan produk anda secara keseluruhan.

Pengucapan Awam / Lakonan

Segala kemahiran yang membolehkan anda mengendalikan komunikasi secara langsung sambil menjaga kesegaran anda dapat menjadikan pekerjaan pemasaran anda berjalan dengan lebih lancar. Berlatih dalam pengucapan awam atau bertindak membantu apabila anda menjadi pusat perhatian dan anda mesti menyampaikan maklumat lisan dengan jelas. Kemahiran ini berguna dalam situasi pemasaran seperti menjalankan kumpulan fokus atau projek penyelidikan pasaran.

Kemahiran Kewangan

Kemahiran perakaunan dan kewangan umum dapat membantu anda memantau kejayaan dan kegagalan pemasaran anda, serta meramalkan kejayaan kempen pemasaran baru, berdasarkan prestasi masa lalu. Biro Statistik Tenaga Kerja AS mengesyorkan statistik dan kemahiran asas matematik untuk pengurus pemasaran dan lain-lain dalam profesion yang berkaitan dengan pemasaran.

Pengkomputeran Umum

Penyelidikan internet, pembuatan dokumen dan spreadsheet dan pengurusan hubungan berasaskan komputer adalah semua alat yang digunakan oleh pemasar. Semakin baik kemahiran anda menggunakan komputer, semakin mudah menggunakan ini dan alat lain yang berkaitan dengan niche pemasaran khusus anda. Sebagai contoh, jika anda memasarkan perkhidmatan kreatif, memahami bagaimana perisian yang berkaitan seperti editor foto dan video berfungsi dapat meningkatkan pemahaman anda mengenai kemampuan syarikat anda, yang membantu anda memperhalusi rancangan pemasaran anda dan membiarkan calon pelanggan mengetahui pelbagai tawaran anda.