Langkah Memulakan Perniagaan Mengambil Tenaga Kerja Baru

Walaupun kadar pengangguran 9.1 peratus pada bulan Julai 2011, masih terdapat 3.1 juta peluang pekerjaan di seluruh negara, menurut Biro Statistik Tenaga Kerja AS. Walaupun sebilangan jawatan ini tidak dipenuhi kerana kumpulan khusus yang bersedia atau dapat melaksanakan fungsi pekerjaan, banyak dari mereka hanya perlu didedahkan kepada pencari kerja yang bersedia. Anda boleh menjana wang untuk membuka perniagaan yang menggandingkan majikan dan pekerja dengan mengikuti beberapa langkah.

Penyediaan

Navigasi ke laman web Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri (IRS.gov) dan minta Nombor Pengenalan Majikan supaya anda boleh mengambil kakitangan anda sendiri dan membuat akaun pemeriksaan perniagaan untuk digunakan untuk perbelanjaan dan gaji. Kembangkan rancangan perniagaan yang mendokumentasikan jenis entiti anda, metodologi pekerjaan, rancangan pengembangan, aliran tunai dan masalah perniagaan lain untuk syarikat pengambilan pekerja. Daftarkan perniagaan anda dengan setiausaha pejabat negeri dan pemerintah tempatan. Kemukakan pemberi pinjaman anda dengan rancangan perniagaan anda dan minta pembiayaan untuk perniagaan anda dan modal kerja yang akan digunakan sehingga anda mula menjana pendapatan. Kembangkan struktur harga untuk dipersembahkan kepada syarikat untuk perkhidmatan kakitangan. Biasanya sebuah syarikat membayar kenaikan upah sehingga 50 peratus lebih tinggi daripada yang anda bayar kepada pekerja untuk menampung cukai, overhead dan keuntungan.

Pembukaan dan Operasi

Pilih lokasi di tempat dengan lalu lintas yang banyak atau berhampiran pejabat pengangguran kerajaan tempatan. Lengkapkan perniagaan anda dan pastikan kandungannya. Ambil kakitangan utama anda yang bertugas menemu ramah bakal pelanggan, perekrut dan penyambut tetamu. Buat pangkalan data komputer untuk mengesan pekerjaan dan calon pekerja dan laman web syarikat untuk menunjukkan pekerjaan yang tersedia dan menawarkan aplikasi. Gunakan penilaian kemahiran yang ada yang terdapat di banyak laman web sumber manusia atau kembangkan salah satu kaedah anda sendiri untuk mencuba memadankan kemahiran pelanggan dengan pekerjaan. Kembangkan aplikasi pekerjaan standard yang boleh anda masukkan ke dalam bidang pangkalan data anda untuk memudahkan pencarian melalui pemohon.

Pemasaran

Hantar perekrut anda untuk membuat kehadiran di pameran kerja dan acara lain yang menarik ramai orang seperti pameran dan konvensyen. Buat dan sebarkan bahan promosi yang menyasarkan pemohon dan perniagaan. Bagi pemohon, promosikan pelbagai jawatan dan kenalan pekerjaan anda. Semasa anda berkembang, buat rancangan faedah yang boleh anda gunakan untuk menarik pemohon. Kirimkan kedudukan baru di media sosial apabila mereka tersedia dengan pautan untuk aplikasi di laman web anda. Untuk pemasaran perniagaan, hubungi jabatan sumber manusia dan membina hubungan dengan kakitangan HR untuk mendapatkan petunjuk. Hantarkan risalah promosi melalui pos dan e-mel.

Pertimbangan Undang-Undang

Perkhidmatan pengambilan pekerja dilindungi di bawah undang-undang khusus dalam Suruhanjaya Peluang Pekerjaan Sama. Tidak sah bagi anda untuk mendiskriminasikan pemohon yang ingin bekerja untuk syarikat anda dan mereka yang ingin dirujuk oleh syarikat anda untuk mendapatkan pekerjaan. Lebih khusus lagi, menurut garis panduan EEOC, syarikat permulaan anda "tidak boleh mengkategorikan, mengelompokkan atau mengklasifikasikan pemohon pekerjaan, pekerjaan atau majikan berdasarkan bangsa, warna, agama, seks (termasuk kehamilan), asal negara, usia (40 atau lebih tua), kecacatan status atau maklumat genetik, dan membuat rujukan berdasarkan kategorisasi. " Contohnya mungkin hanya merujuk kepada lelaki sebagai pegawai keselamatan atau wanita sebagai pembersih rumah. Kegagalan untuk mematuhi peraturan ini mempunyai denda untuk ganti rugi ganti rugi & hukuman dari $ 50,000 hingga $ 300,000 bergantung pada saiz perniagaan anda.