Cara Menulis Rancangan Perniagaan untuk Landskap

Landskap adalah salah satu sektor industri hortikultur persekitaran bernilai berbilion dolar. Walaupun dalam keadaan ekonomi yang tertekan, industri hortikultur terus berkembang, lapor Alan Hodges, seorang ahli ekonomi dengan University of Florida. Pemilik perniagaan yang cerdas dapat menuntut bahagian pasaran lanskap yang menguntungkan dengan menulis rancangan yang mempertimbangkan strategi pemasaran, kemungkinan kewangan dan pernyataan misi tertentu.

Analisis pasaran

Sebelum menulis rancangan perniagaan untuk memulakan perniagaan landskap, menghadiri pameran perdagangan hortikultur memberikan gambaran ringkas mengenai industri hijau. Penyelidikan lapangan ini membolehkan anda membuat kerja rumah anda dan menentukan kemungkinan untuk terus maju dengan perniagaan anda. Sekiranya anda sudah memiliki perniagaan landskap, melihat persaingan anda di pameran dagang membantu anda menilai penilaian "SWOT" syarikat anda - kekuatan, kelemahan, peluang dan ancaman. Catat dan susun ke dalam analisis pasaran yang mempertimbangkan industri hijau semasa, unjuran tren landskap, persaingan dan pelanggan.

Ringkasan eksekutif

Menurut "Panduan Perancangan Perniagaan Landskap," Koperasi Universiti Cornell Extension, ringkasan eksekutif adalah bahagian terpenting dalam rancangan perniagaan. Dalam dua halaman atau kurang, ia menyediakan versi ringkas dari rancangan komprehensif. Ini bukan forum untuk memperincikan setiap aspek perniagaan anda, melainkan untuk menulis sinopsis yang jelas yang menentukan mengapa anda menceburkan diri dalam perniagaan landskap atau ingin memasukkannya. Pernyataan misi syarikat mendahului ringkasan eksekutif dan menetapkan nilai teras, matlamat perniagaan dan arah tertentu. Memilih niche tertentu, seperti reka bentuk landskap atau penyelenggaraan landskap, memperincikan ringkasan eksekutif.

Ringkasan Kewangan

Ringkasan kewangan membantu menentukan sama ada perniagaan landskap sangat melarang untuk dimulakan atau terlalu mahal untuk dikendalikan. Untuk perniagaan baru, buat senarai lengkap anggaran kos permulaan, termasuk lesen, insurans, inventori, gaji dan iklan. Untuk perniagaan yang ada, buat senarai lengkap kos operasi bulanan, pastikan untuk membenarkan variasi pendapatan bermusim yang merupakan sebahagian daripada perniagaan landskap. Dapatkan nasihat daripada akauntan awam yang disahkan semasa anda menulis ringkasan kewangan anda.

Strategi pemasaran

Strategi pemasaran serampang empat mata, yang biasanya disebut pemasaran 4 Ps, menggariskan bagaimana menerapkan rancangan perniagaan anda. Produk, harga, tempat dan promosi mempertimbangkan cara khusus untuk mencapai pasaran sasaran anda yang membezakan perniagaan anda dari persaingan anda. Sebagai contoh, produk anda mungkin termasuk memasukkan tanaman asli ke dalam reka bentuk landskap anda dan bukannya spesies yang diperkenalkan. Cornell menyatakan bahawa kebanyakan perniagaan landskap kekurangan usaha pemasaran mereka. Pelan pemasaran bersepadu boleh merangkumi iklan cetak, keterlihatan Internet dan kehadiran gerai di pameran rumah.