Kelebihan Pelan Pembahagian Keuntungan

Rancangan pembahagian keuntungan, juga disebut sebagai rancangan pembagian keuntungan yang ditangguhkan, memberikan pekerja bahagian dalam keuntungan syarikat berdasarkan pendapatan syarikat. Rancangan pembahagian keuntungan pekerja mempunyai kelebihan yang berbeza, yang menyumbang kepada moral dan garis panduan keseluruhan perniagaan kecil.

Kesetiaan

Kesetiaan meningkat dengan ketara dengan penghitungan semula. Pekerja yang diberi peluang untuk berpartisipasi dalam rancangan pembahagian keuntungan melabur lebih setia pada kedudukan mereka kerana penghargaan langsung yang berkaitan dengannya. Di samping itu, ia menunjukkan syarikat juga dilaburkan pada pekerja dan mewujudkan rasa setara daripada komposisi tajuk dan pangkat; pekerja menganggap diri mereka sebagai status bersekutu yang melampaui dan lebih sebagai pemilik.

Produktiviti

Pekerja yang dilaburkan dalam rancangan pembahagian keuntungan mula mengambil alih perniagaan kerana peranan kerja mereka menjadi lebih ditentukan oleh sumbangan mereka. "Rancangan yang memberi ganjaran kepada pekerja dengan sebilangan besar hasil kerja mereka menghasilkan hubungan langsung antara kerja dan ganjaran," tulis Stu Watson untuk Yayasan Edward Lowe. Produktiviti mengekalkan tahap yang lebih tinggi apabila pekerja diberi peluang untuk berkongsi dalam margin keuntungan yang mereka hasilkan melalui usaha mereka daripada hanya diberi pampasan untuk waktu bekerja.

Faedah Cukai

Pekerja boleh menggunakan 401k sebagai alat pengurangan cukai ke atas cukai pendapatan peribadi mereka, mengurangkan pendapatan kasar mereka yang disesuaikan dengan melindungi sumbangan pembahagian keuntungan dalam rancangan penangguhan cukai. Sumbangan untuk 401k hanya dikenakan cukai pada masa pengeluaran, yang membolehkan sumbangan pekerja meningkat cukai ditangguhkan sehingga dana dikeluarkan atau tersebar dalam pembayaran.