Cara Menghapus Carian ICQ

Sekiranya anda memasang perisian ICQ pada komputer berasaskan Windows, anda mungkin mendapati beberapa tetapan carian penyemak imbas anda telah diubah tanpa persetujuan anda. Walaupun setelah membuang perisian ICQ, perubahan yang dibuatnya tetap berlaku. Kaedah yang diperlukan untuk membuang Carian ICQ bergantung pada penyemak imbas yang terjejas.

internet Explorer

1

Tutup Internet Explorer. Klik "Mula." Ketik "Regedit.exe" di medan teks Cari dan tekan kekunci "Enter" anda.

2

Klik "Ya" pada tetingkap Kawalan Akaun Pengguna untuk meneruskan pembukaan Windows Registry Editor.

3

Klik kotak segi empat di sebelah setiap cabang berikut di “HKEY_LOCAL_MACHINE | PERISIAN | Microsoft | Internet Explorer | Cawangan AboutURLs.

4

Klik kanan nilai "Tab" di panel kanan dan klik "Ubah suai."

5

Ganti alamat carian ICQ yang ada dengan "res: //ieframe.dll/tabswelcome.htm" dan klik butang "OK". Tutup Editor Pendaftaran.

6

Klik "Mula." Ketik "Inetcpl.cpl" dan tekan "Enter." Klik tab "Program" dan klik "Urus Tambah."

7

Klik "Penyedia Carian." Klik kanan "Carian ICQ" dan klik "Buang." Klik "Ya" untuk mengesahkan dan klik butang "Tutup" di bahagian bawah. Buka Internet Explorer. Pencarian ICQ tidak lagi digunakan di Internet Explorer.

Mozilla Firefox

1

Buka Firefox. Masukkan "about: config" di bar Alamat dan tekan "Enter."

2

Ketik "Keyword.URL" di medan "Filter" dan tekan "Enter" untuk menyempitkan semua item di halaman ke satu item baris.

3

Klik kanan baris "Keyword.URL" dan klik "Reset."

4

Ketik "Browser.Search" di bidang "Filter" dan tekan "Enter" untuk menyempitkan semua pilihan kepada pilihan yang berkaitan dengan parameter carian lalai anda.

5

Lihat lajur "Nilai". Sekiranya ada item yang mempunyai "ICQ" di dalamnya, klik kanan item baris dan klik "Tetapkan semula."

6

Klik "Alat" dari menu fail di bahagian atas dan klik "Alat tambah." Klik tab "Sambungan" di sebelah kiri tetingkap Tambah.

7

Klik butang "Buang" di sebelah ICQ dan klik "Mulakan Semula Sekarang." Pencarian ICQ tidak lagi digunakan di Mozilla Firefox.

Google Chrome

1

Buka Google Chrome. Ketik "Chrome: // Settings" di bar Alamat dan tekan "Enter" untuk membuka tetingkap Pilihan.

2

Klik butang radio "Buka Halaman Utama" di bahagian Permulaan di bahagian atas.

3

Hapus "Search.ICQ.com" dari bidang "Buka Halaman Ini" dan ganti dengan "Google.com" atau halaman lain yang diinginkan.

4

Klik butang “Urus Mesin Pencari…” untuk membuka halaman pilihan Mesin Pencari. Klik untuk menyerlahkan ICQ dan klik ikon "X" untuk menghapusnya.

5

Klik untuk menyoroti "Google" dan klik butang "Buat Lalai" berwarna biru. Mulakan semula Google Chrome. Pencarian ICQ dikeluarkan dari penyemak imbas.